Η είδηση των σοβαρών επεισοδίων έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν δίχως άλλο σοκαριστική και παράλληλα φανερώνει (για πολλοστή φορά) το μέγεθος του προβλήματος.

Βγήκαν πιστόλια κι έπεσαν πυροβολισμοί σ’ ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της Αθήνας, απέναντι μάλιστα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Ναι, απέναντι από τη ΓΑΔΑ συνέβησαν σκηνές που παραπέμπουν σε Φαρ Ουέστ με πυροβολισμούς και τραυματίες.

Κι όλα αυτά περίπου στις εφτά το απόγευμα, με τους δρόμους γύρω από το γήπεδο γεμάτους και δύο ώρες πριν από την έναρξη του φιλικού αγώνα Παναθηναϊκού – ΑΕΚ Λάρνακας.

Δεν χρειάζονται άλλα λόγια για να «σκιαγραφήσει» κάποιος την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την αναποτελεσματικότητα αποφάσεων και μέτρων για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στα γήπεδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξαν τρεις τραυματίες που διακομίστηκαν στο Λαϊκό νοσοκομείο και στο ΚΑΤ και μετά τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε σε 70 προσαγωγές.

Η κατάσταση είναι προφανώς εκτός ελέγχου και τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει το παραμικρό.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγους μήνες είχαν κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα γήπεδα, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως αυτή η κίνηση ήταν η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Γίνεται βεβαίως εύκολα αντιληπτό, όχι μόνο από τα σημερινά σοβαρά επεισόδια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά και από άλλα συμβάντα πως η κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα απέτυχε να δώσει λύσεις.

Λήφθηκαν αποφάσεις πριν από μερικούς μήνες, μπήκαν λουκέτα στα γήπεδα, υπήρξαν εξαγγελίες για δέσμη μέτρων που θα έβαζε τέλος στην παραβατική συμπεριφορά στα γήπεδα.

Κι όλα αυτά βεβαίως και με την υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την διαδικασία ταυτοποίησης μέσω της εφαρμογής tickets.gov.gr.

Σήμερα όσοι οπαδοί του Παναθηναϊκού ήθελαν να πάνε στο γήπεδο και να δουν το παιχνίδι της ομάδας τους, έπρεπε να κινηθούν βάσει των νέων δεδομένων για τα εισιτήρια.

Και σήμερα έγινε ο χαμός έξω ακριβώς από το γήπεδο.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως τίποτε απ’ όσα προαναφέραμε δεν έχει αποδώσει ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας και σήμερα το απόγευμα έπεσε και πιστολίδι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα και για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα, χρειάζεται αναθεώρηση των καταστάσεων αλλά και των επιλογών που δεν απέδωσαν.

Κανείς δεν πιστεύει πως οι αποφάσεις που είχε πάρει η Κυβέρνηση είναι αποτελεσματικές κι αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα. Το αποδεικνύουν τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν σήμερα το απόγευμα έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί και οι αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά και προφανώς δεν πείθουν κανέναν.

Πως άλλωστε να πειστεί κάποιος ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να βάλουν τέλος στην βία των γηπέδων, όταν βλέπει ότι πέφτουν πυροβολισμοί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο ώρες πριν από την έναρξη αγώνα.

Κι όχι σε κάποιο σημείο της πρωτεύουσας, αλλά απέναντι από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Τα μέτρα είναι προφανές ότι δεν απέδωσαν κι όποιος ισχυριστεί το αντίθετο είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.

Κι εδώ υφίσταται το μείζον θέμα των κυβερνητικών ευθυνών καθώς είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν από λίγους μήνες απέτυχαν.