Στο περιθώριο του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία υπολογίζεται πως τρία εκατομμύρια βρετανοί εργαζόμενοι θα απουσιάσουν τη Δευτέρα από τη δουλειά τους, τα σχολεία θα ανοίξουν δύο ώρες αργότερα, η κατανάλωση μπίρας θα αυξηθεί κατά 250% ενώ ένα εκατομμύριο κόσμος αναμένεται να υποδεχτεί τους παίκτες αν τα Τρία Λιοντάρια κατακτήσουν το τρόπαιο.

Ο πυρετός του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει καταλάβει τους Αγγλους.

Η πρόκριση των Τριών Λιονταριών στον τελικό του Euro για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση είναι το θέμα που κυριαρχεί στη Βρετανία, τη στιγμή που χιλιάδες Αγγλοι αναζητούν τρόπους για να ταξιδέψουν στο Βερολίνο.

ΙΧ, τρένα και αεροπλάνα

Ο Τύπος δίνει συμβουλές για το πώς μπορούν να ταξιδέψουν οι φίλαθλοι στη γερμανική πρωτεύουσα. Οι επιλογές είναι οδικώς με τα δικά τους οχήματα, με τρένα μέσω Βρυξελλών, με λεωφορεία που είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική λύση, μέσω Αμστερνταμ, με πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς ή με προορισμό άλλες πόλεις και τέλος με τσάρτερ.

Η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. Η British Airways αύξησε κατά 1.000% τις τιμές των εισιτηρίων για το Βερολίνο τη στιγμή που η Αγγλία προκρινόταν για τον τελικό. Παρ’ όλα αυτά όλες οι πτήσεις όλων των εταιρειών είναι sold out και τώρα εξετάζεται να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Η τηλεθέαση του αγώνα με τους Οράνιε έκανε φετινό ρεκόρ. Υπολογίζεται πως τον παρακολούθησαν 21,6 εκατ. τηλεθεατές ενώ στον τελικό της Κυριακής θα ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια με τον αγώνα με την Ιταλία, στο Γουέμπλεϊ.

Ακόμα και το συγκρότημα The Killers διέκοψε τη συναυλία του την O2 Αρένα του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν οι φαν του τα τελευταία δραματικά λεπτά του ημιτελικού με την Ολλανδία. Αμέσως μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης το συγκρότημα έπαιξε το δημοφιλές «Mr. Brightside» προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού.

«Ποτάμι» η μπίρα!

Το προσεχές Σαββατοκύριακο δεν θα είναι σαν όλα τα άλλα στην Αγγλία. Ο κόσμος προγραμματίζει πού θα βρίσκεται για να δει τον τελικό με την Ισπανία. Τα 1.800 καταστήματα Express της Tesco θα κλείσουν νωρίτερα ώστε το προσωπικό να παρακολουθήσει τον αγώνα – θα πληρωθεί όμως κανονικά.

Η κατανάλωση μπίρας θα αυξηθεί κατά 250% και οι πωλήσεις πίτσας κατά 150% μέσω μιας τριήμερης έκρηξης αγορών. Οι απουσίες από την εργασία λόγω ασθένειας θα εκτοξευτούν τη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι στις 15 Ιουλίου τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πάρουν άδεια εκείνη την ημέρα εκ των οποίων οι μισές θα είναι αναρρωτικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της BrightHR.

Δεκάδες χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι θα καθυστερήσουν να προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ 10 εκατ. θα εργαστούν με τηλεργασία. Αρκετά σχολεία ανακοίνωσαν στα παιδιά πως μπορούν να δουν τον τελικό και να πάνε τη Δευτέρα δύο ώρες αργότερα.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρακολουθούσε κατά διαστήματα τον ημιτελικό ενώ συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ανακοίνωσε πως θα παραβρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για τον τελικό. Το πιθανότερο είναι να ταξιδέψει στη Γερμανία και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ως πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας αλλά και φανατικός φαν της ομάδας. Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Χθες πάντως απολογήθηκε γιατί έχασε τη φωνή του από τις φωνές του καθώς έβλεπε τον αγώνα με την Ολλανδία.

Οθόνες στην O2 Arena

Ο δήμαρχος του Λονδίνου θα ανοίξει τις πύλες της O2 Arena για να παρακολουθήσουν τον τελικό 15.000 φίλαθλοι που θα εισέλθουν ύστερα από κλήρωση, ενώ χιλιάδες άλλοι θα δουν τον τελικό σε παμπ, μπαρ και πλατείες.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ετοιμασίες για την πιθανότητα η Αγγλία να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η παρέλαση των ποδοσφαιριστών και του Σάουθγκεϊτ θα γίνει σε διώροφο λεωφορείο. Η πομπή θα ξεκινήσει από το Γκίλντχολ και θα καταλήξει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Εκεί θα τους περιμένει ο βασιλιάς Κάρολος και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Υπολογίζεται πως θα βρίσκονται στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να καλωσορίσουν την ομάδα των Τριών Λιονταριών. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο ημέρες και οι άγγλοι διεθνείς θα επισκεφτούν επίσης τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο τελευταίος απέφυγε πάντως να δεσμευτεί πως η Δευτέρα θα κηρυχθεί αργία αν τα Τρία Λιοντάρια κατακτήσουν τον τίτλο, περισσότερο για να μη γρουσουζέψει την έκβαση του τελικού. Σημείωσε ωστόσο πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει σίγουρα να σηματοδοτήσει την περίσταση». Οι φίλαθλοι πάντως ξεκίνησαν ήδη να συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας από τον βασιλιά Κάρολο να κηρύξει τη Δευτέρα ως ημέρα αργίας.