Τουλάχιστον 71 είναι οι νεκροί μετά από νέες επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στην αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Άλλοι 289 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, στόχος των επιθέσεων των IDF ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, αρχηγός των Ταξιαρχιών Κασάμ ή αλλιώς «Επισκέπτης».

Ο αρχηγός του ένοπλου τμήματος της Χαμάς θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ενώ έχουν γίνει μια σειρά από απόπειρες από τις ισραηλινές δυνάμεις για να τον σκοτώσουν, ακόμη και πριν από την 7η Οκτωβρίου.

Με βάση ό,τι υποστηρίζουν οι IDF, o Ντέιφ κρυβόταν πάνω από το έδαφος στην αλ-Μαουάσι, περιοχή η οποία είχε ανακηρυχθεί νωρίτερα από το Ισραήλ ως «ανθρωπιστική ζώνη».

«Ανοησία»

Ο Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Reuters ότι η αναφορά του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού ότι η επίθεση στην αλ-Μαουάσι είχε στόχο τον στρατιωτικό επικεφαλής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ είναι «ανοησία».

«Όλοι οι μάρτυρες είναι άμαχοι και αυτό που συνέβη ήταν μια σοβαρή κλιμάκωση του γενοκτονικού πολέμου που έχει την αμερικανική υποστήριξη και υποστηρίζεται από την παγκόσμια σιωπή», είπε.

Ο Ζούχρι είπε επίσης ότι η επίθεση δείχνει ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η αλ-Μαουάσι είχε οριστεί ως «ασφαλής ζώνη»

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Γάζα ότι:

«Πρόκειται για μια νέα σφαγή που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε μια από τις περιοχές όπου οι άνθρωποι κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν με πέντε βόμβες και πέντε πυραύλους την αλ-Μαουάσι, όπου διαμένουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί ή τραυματίες. Ακούμε από τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έγιναν στόχος ενώ έσπευδαν να διασώσουν τους τραυματίες».

Οι σκηνές που βλέπουμε είναι απίστευτα αιματηρές και καταστροφικές. Τα θύματα είναι μικρά παιδιά, αθώοι πολίτες, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Το νοσοκομείο πεδίου του Κουβέιτ μαζί με την ιατρική εγκατάσταση Νάσερ είναι κατακλυσμένο από τραυματίες.

Οι άνθρωποι είναι απίστευτα πανικόβλητοι και τρομοκρατημένοι, διότι εκεί τους είπαν να πάνε για να βρουν καταφύγιο και εκεί έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες πρόχειρα καταφύγια.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες προκειμένου να τους παραδώσουν στα νοσοκομεία πεδίου για να λάβουν ιατρική περίθαλψη».

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν στα χέρια τραυματίες μετά την επίθεση στην αλ-Μαουάσι.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ομάδες της πολιτικής προστασίας που φτάνουν στην αλ-Μαουάσι δέχονται πυρά.

Δείτε σχετικό βίντεο

Η ανακοίνωση από το νοσοκομείο Νάσερ

Αξιωματούχος του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς δήλωσε στο Al Jazeera ότι περισσότερα από 20 πτώματα και δεκάδες τραυματίες έχουν φτάσει στο νοσοκομείο.

Τόνισε ότι οι ιατρικές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να υποδεχτούν άλλους τραυματίες, τους οποίους οι ομάδες πολιτικής προστασίας συνεχίζουν να περισυλλέγουν από το σημείο του ισραηλινού βομβαρδισμού στην αλ-Μαουάσι

Τα νοσοκομεία της Ράφα έχουν επίσης υποδεχθεί αρκετούς τραυματίες, αλλά και αυτά δεν είναι σε θέση να παράσχουν την απαραίτητη θεραπεία λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

«Το Ισραήλ ακολουθεί το ίδιο μοτίβο για να δικαιολογεί τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας»

Η Χάμντα Σαλούτ του Al Jazeera μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ δικαιολογεί τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με πολλά θύματα ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην αλ-Μαουάσι ο στόχος ήταν ο Ντέιφ και ίσως ένα ακόμη σημαντικό στέλεχος της Χαμάς.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πρότυπο του ισραηλινού στρατού. Δικαιολογούν τη δολοφονία αμάχων, τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε περιοχές που έχουν οριστεί ως ‘ασφαλείς ζώνες’ από τον ισραηλινό στρατό, προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους του πολέμου τους, όπως λένε.

Το έχουμε δει αυτό ξανά και ξανά – επιθέσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κατά δεκάδες χιλιάδες», τονίζει η Σαλούτ.