Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Amelie Oudea Castera, έκανε βουτιά και κολύμπησε στα νερά του Σηκουάνα. Η Γαλλίδα πολιτικός ήθελε να δείξει πως το ποτάμι που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα είναι αρκετά καθαρό και έτοιμο να διοργανώσει αγώνες κολύμβησης.

Συγκεκριμένα, τη βουτιά της Oudea Castera κοντά στις γέφυρες Alexandre III και Invalides μαγνητοσκόπησε το BFM TV. Το τρίαθλο και ο μαραθώνιος κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, πρόκειται να διεξαχθούν στον Σηκουάνα.Το διάσημο ποτάμι χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1900.

Σημειώνεται δε ότι μετά την υπουργό και η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, που συνέβαλε στην εκστρατεία για τον καθαρισμό των συχνά μολυσμένων νερών του ποταμού εγκαίρως για τους αγώνες, δεχμεύτηκε ότι και αυτή θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα.

Δείτε το βίντεο που τη δείχνει να βουτά στα νερά του Σηκουάνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο Σηκουάνα η τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου, εάν τα ρεύματα δεν είναι πολύ δυνατά. Μια πρόσφατη πρόβα στις 24 Ιουνίου ακυρώθηκε λόγω ισχυρών ροών νερού που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις.

Το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι παράνομο για περισσότερα από 100 χρόνια λόγω των επιπέδων ρύπανσης του ποταμού, αν και η μερική κολύμβηση επετράπη πρόσφατα ως μέρος των δοκιμών στο τρίαθλο.

«Εάν υπάρχει καταιγίδα μια μέρα, ναι, μπορεί να υποβαθμιστεί η ποιότητά του λόγω αυτής της καταιγίδας. Αλλά είναι δυνατόν να περιμένουμε μέχρι να επανέλθουν οι συνθήκες κολύμβησης», είπε ο Guillou.

Οι ανησυχίες για την κακή ποιότητα του νερού του Σηκουάνα έχουν εξαφανιστεί εδώ και λίγο καιρό. «Είχαμε πολλές βροχές τον Ιούνιο, πολύ περισσότερες από ό,τι συνήθως. Αυτό εξηγεί γιατί η ποιότητα του Σηκουάνα ήταν πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε ο Guillou.