Ουάσιγκτον και Βερολίνο ανακοίνωσαν την εγκατάσταση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Γερμανίας για την ευρωπαϊκή στρατιωτική αποτροπή στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι οι  από το 2026 θα μεταφερθούν στη Γερμανία, μεταξύ άλλων, πύραυλοι Κρουζ τύπου Τόμαχοκ αλλά και νέα υπερηχητικά όπλα. Οι Πράσινοι ζητούν εξηγήσεις από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε για αντίδραση της  Μόσχας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σε κοινή ανακοίνωση της αμερικανικής και γερμανικής πλευράς διευκρινίζεται ότι η ανάπτυξη των πυραύλων θα έχει προσωρινό χαρακτήρα αρχικά, με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση.

Πρόκειται για πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς 240-460 χιλιομέτρων και 1.300-2.500 χιλιομέτρων για τους πυραύλους Κρουζ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «FΑΖ», στο τελικό στάδιο θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης. Θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της Multi-Domain Task Force, της αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είναι από το 2021 υπό διαμόρφωση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης δυνάμεις πυροβολικού, αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και ειδικούς στην αντιμετώπιση του πολέμου στον κυβερνοχώρο.

Ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «αυτό θα κλείσει ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στην άμυνα του εδάφους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Η ανάγκη για όπλα μεγάλης εμβέλειας έχει επίσης καταγραφεί στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας. Κατά τον υπουργό Αμυνας, η Γερμανία θα πρέπει να επενδύσει η ίδια σε αντίστοιχα συστήματα, καθώς η απόφαση των ΗΠΑ είναι μόνο προσωρινή.