Ο χρόνος (και τα χρήματα) φαίνεται να τελειώνουν για την προσπάθεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Καθώς πληθαίνουν οι φωνές στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος που τον προτρέπουν να αποσυρθεί λόγω υγείας, υπάρχουν στενοί σύμβουλοί του οι οποίοι, σύμφωνα με τους «New York Times», πεπεισμένοι ότι πρέπει να αποχωρήσει, προσπαθούν να βρουν τρόπους να τον πείσουν ότι ένας άλλος υποψήφιος, ίσως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, θα μπορέσει καλύτερα να δώσει την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου και να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες ήταν μια κρίσιμη ημέρα, καθώς στενοί συνεργάτες του Μπάιντεν συναντήθηκαν με Δημοκρατικούς γερουσιαστές να συζητήσουν τα πιθανά σενάρια. Ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητά αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο παραίτησης από την υποψηφιότητα και επιμένει πως μπορεί να τα βγάλει πέρα με το ιδιαίτερα βαρύ προεκλογικό πρόγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Καθώς όμως τον Νοέμβριο θα γίνουν και εκλογές για πολλές από τις έδρες στα δύο νομοθετικά σώματα, πληθαίνει ο αριθμός των Δημοκρατικών νομοθετών που θεωρούν ότι η κατάσταση της υγείας του προέδρου θα πλήξει και τις δικές τους πιθανότητες εκλογής, αλλά θα στερήσει και από το κόμμα τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. Χθες, η βουλευτής Χίλαρι Σόλτεν από την κρίσιμη αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν έγινε το δέκατο Δημοκρατικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξέφρασε τον προβληματισμό της. «Δεν πρόκειται για το παρελθόν, πρόκειται για το μέλλον. Ηρθε η ώρα να δώσει τη σκυτάλη σε άλλον», έγραψε στα social media. «Είναι σημαντικό να έχουμε τον ισχυρότερο δυνατό υποψήφιο που οδηγεί στην κορυφή του εισιτηρίου – όχι μόνο για να κερδίσει, αλλά και για να κυβερνήσει». Και παρότι αυτή την άποψη εξέφρασε και ο δημοφιλής ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, που έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για το Δημοκρατικό Κόμμα, άλλα στελέχη όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τι πρέπει να κάνει ο Μπάιντεν.

Η συνέντευξη Τύπου

Ούτως ή άλλως όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να δώσει τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου του αμερικανού προέδρου εδώ και εννέα μήνες και σε αυτήν αναμενόταν να αναφερθεί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – συμπεριλαμβανομένων πιθανών ερωτήσεων σχετικά με την υγεία του.

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών πιστεύει πάντως ότι ο Μπάιντεν πρέπει να αποχωρήσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News-Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι η κούρσα παραμένει στενή μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, αλλά ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα τα πήγαινε ελαφρώς καλύτερα αν τον αντικαθιστούσε στο ψηφοδέλτιο. Ο αμερικανός πρόεδρος τονίζει ότι παρά την άσχημη εμφάνισή του στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν μια κούρσα στήθος με στήθος με τον Τραμπ, δύο εβδομάδες μετά.

Σαν να μη φθάνουν όμως οι φωνές που πληθαίνουν ασκώντας πιέσεις στον αμερικανό πρόεδρο να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, προειδοποιήσεις υπάρχουν και από το οικονομικό μέτωπο, καθώς οι μεγάλες δωρεές προς το Δημοκρατικό Κόμμα στερεύουν. Κάποιοι από τους μεγάλους χρηματοδότες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους, ενοχλημένοι από την επιμονή του Μπάιντεν, γράφουν οι «Financial Times». «Θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν χρήματα σημαντικών χορηγών για τον πρόεδρο», εξηγεί δωρητής των Δημοκρατικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Οι αντιδράσεις πληθαίνουν γρήγορα, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον να παραμείνει στον αγώνα». Ενας άλλος δωρητής που συμμετείχε στο κόμμα για δεκαετίες είπε ότι τα χρήματα «εξαντλούνται». Και πρόσθεσε: «Με όσους δωρητές μιλάω δεν βρίσκω κανέναν να σχεδιάζει να συνεχίσει την προσφορά, διότι όλοι… ανησυχούν για την ήττα».