Τροποποιητική δήλωση καλούνται να υποβάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ οριστικοποίησαν και κατέθεσαν τη φορολογική τους δήλωση έφτασαν εκ των υστέρων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ νέα δεδομένα από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία τα οποία άλλαξαν τον φορολογικό τους λογαριασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα απ’ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λογιστών για περίπου 6 στις 10 αυτόματες προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Με τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να εκπνέει σε 14 ημέρες, στις 26 Ιουλίου, περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει ακόμη την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ. Αυτό  σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει στις ημέρες που απομένουν να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση 140.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, η επεξεργασία 288.497 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δείχνει ότι 154.693 δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να κληθούν να πληρώσουν  αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τον μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που εμπίπτουν στα τεκμήρια μόνο 932 επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει πρόθεση αμφισβήτησης του λογαριασμού με τη συμπλήρωση των σχετικών κωδικών του εντύπου Ε1. Ομως μόλις 83 από τους 932 (ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων) έχουν υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αμφισβητώντας τον φόρο αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στον νόμο όπως όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Aυτόματα στη νέα δήλωση

Οι φορολογούμενοι που καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωση αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλαν αρχικά στα οποία έχουν διαπιστωθεί λάθη ή παραλείψεις.