Η αβεβαιότητα που γεννούν οι εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στην Ευρώπη (Γαλλία), όσο και αλλού (προεδρικές εκλογές ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο) αναγκάζουν την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια μετριοπαθή προσέγγιση ως προς τη μείωση των επιτοκίων καθώς η πολιτική αστάθεια φέρνει νέους κινδύνους στην πορεία «επιστροφής» του πληθωρισμού στο 2%. Οπως εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, μετά την πρώτη μείωση κατά 0,25 μονάδες βάσης που προέβησαν τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανόν να κάνουν «ένα βήμα πίσω» στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Συμπληρωματική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία μία ανά τρίμηνο, ωσότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% σε διάστημα ενός έτους.

Η βουτιά

του spread

Σημαντική βουτιά καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα το spread, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό, να πέσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης (1%). Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 3,47%, την ώρα που αυτή του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στο 2,51% (spread 96 μ.β.). Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές, ενώ η απόδοση είναι ενδεικτική του μειωμένου πιστωτικού κινδύνου της χώρας. Την ίδια στιγμή, το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας ανταλλάσσεται με απόδοση 3,82%, το αντίστοιχο ισπανικό με 3,27% και το γαλλικό με 3,17%.

Στην Αττική

του… 2050

Η Αττική προβλέπεται να είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση για τους εργαζομένους μέχρι το 2050, μεταξύ των περιφερειών των χωρών του ΟΟΣΑ, δηλαδή κυρίως των χωρών του βορείου ημισφαιρίου. Στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας που παρουσιάζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης το 2024 βρίσκονται κι άλλες περιφέρειες της χώρας μας: Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησος. Οι υπόλοιπες περιφέρειες που προβλέπονται επικίνδυνες για τους εργαζομένους βρίσκονται στην Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015, η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που ανέφεραν δυσφορία λόγω έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίας για περισσότερες από τις μισές ώρες εργασίας με 22%. Μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τουρκία (26%) και την Ισπανία (25%).