Μένει να αποδειχθεί ποιες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ράμα, αλλά χθες το απόγευμα έγινε η πρώτη κίνηση που θα μπορούσε ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια να εκτονώσει το κλίμα έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: έγινε αποδεκτό το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να λάβει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές του Φιέρι (15-20 Ιουλίου) προκειμένου να παραστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 16 Ιουλίου, όπου θα αναλάβει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα. Σε αντίθεση με άλλα ένδικα μέσα που είχαν προηγηθεί και απορριφθεί, το κλίμα αισιοδοξίας στην πλευρά του ευρωβουλευτή της ΝΔ ότι αυτή η αίτηση θα είχε θετική κατάληξη καταγραφόταν από νωρίς χθες το πρωί, καθώς ήταν θετική η εισήγηση και από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή προς τη διεύθυνση των φυλακών. Γι΄ αυτό, άλλωστε, ο έγκλειστος ευρωβουλευτής είχε φροντίσει εγκαίρως να εξασφαλιστούν τα αεροπορικά εισιτήρια από Τίρανα προς Φρανκφούρτη – με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει, όπως πληροφορούμαι, κι έναν ενδιάμεσο σταθμό το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα. Καταληκτικός σταθμός θα είναι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Στρασβούργο.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν χθες το απόγευμα λόγο για σημαντική εξέλιξη και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, καθώς είναι προφανές ότι η έγκριση της άδειας στον Μπελέρη έχει πολιτικά χαρακτηριστικά – άλλωστε είναι διοικητική απόφαση και όχι δικαστική. Η θετική απόκριση των Τιράνων είναι εξίσου πρόδηλο ότι ακολούθησε και τις διευθετήσεις που έγιναν για τα διαδικαστικά προβλήματα που προκύπτουν από την άδεια στον Μπελέρη να ταξιδέψει εκτός Αλβανίας. Για τη στροφή Ράμα, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι έχουν παίξει τον ρόλο τους και οι παρεμβάσεις από υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, τα οποία είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τα Τίρανα ότι το αίτημα Μπελέρη θα γίνει αποδεκτό.

Περιμένοντας

την Αννα

Θέμα χρόνου είναι, μαθαίνω, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Η πρώην υπουργός βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κοζάνη, και έκανε και μια βόλτα στα πέριξ για περισσότερες επαφές. Η Διαμαντοπούλου θα θέσει από την αρχή το πολιτικό πλαίσιο για την υποψηφιότητά της – και είτε θεωρεί κανείς πως έχει ελπίδες να κερδίσει είτε όχι (οι αντίπαλοί της με βεβαιότητα θα αναφερθούν πολλές φορές το επόμενο διάστημα στη δεκαετή απουσία της από τα πασοκικά τεκταινόμενα), η παρουσία της στην κούρσα αναπόφευκτα θα «σοβαρέψει» τη διαδικασία.

Η ώρα των γενικών γραμματέων

Λίστα με ονοματεπώνυμα, υποψήφιους… εξοδούχους από υπουργεία και πιθανόν (λίγους) μετακινούμενους σε άλλο χαρτοφυλάκιο θα βρει στο γραφείο του ο Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ. Είναι η προετοιμασία από τους εξ απορρήτων του, οι οποίοι έσβηναν και έγραφαν εν τη απουσία του Πρωθυπουργού, για τις προαναγγελθείσες αλλαγές στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και ο ίδιος έχει εικόνα για «πρόσωπα και διευθύνσεις» στην κρατική μηχανή αλλά θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις των συνεργατών του. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η «είδηση» δεν πολυσυγκινεί τους πολίτες, αλλά για τις δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί σε υπουργεία, για τους ίδιους τους υπουργούς που θέλουν πρόσωπα που να κάνουν τη δουλειά και για το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο που θέλει περισσότερη γαλάζια… αύρα είναι σημαντική εξέλιξη. Μετρούν αντίστροφα λοιπόν για τις ανακατατάξεις καθώς ακούγεται ότι το θέμα δεν πρέπει να συρθεί άλλο. Συνεπώς, «κλειδώνουν» ανακοινώσεις από εβδομάδα.

Δύο γιορτές

στο Προεδρικό

Οχι μία, αλλά δύο γιορτές. Αναφέρομαι στον εορτασμό για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το σχέδιο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε φέτος να καλέσει όλον τον κόσμο στις 24 Ιουλίου. Αυτό δεν γινόταν πρακτικά και τελικά θα πράξει το εξής: θα κάνει δύο γιορτές για τη Δημοκρατία. Στις 21 Ιουλίου ανοίγει το Προεδρικό Μέγαρο για όλο τον κόσμο. Μόνο για το κοινό, εννοώ. Εδώ θα ακούγονται τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και βεβαίως του Διονύση Σαββόπουλου. Η γιορτή στον Κήπο του Μεγάρου τώρα θα αρχίσει από το πρωί και θα κρατήσει έως τις 10 το βράδυ. Θα ακουστούν (από τη χορωδία Μουζίκα του Μεγάρου Μουσικής) κυρίως αντιστασιακά τραγούδια, αλλά και κυπριακά, ή τραγούδια που έχουν θέμα την Κύπρο λόγω της επετείου της Εισβολής. Το απόγευμα θα συμμετάσχουν και οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια λαϊκή γιορτή για τη Δημοκρατία. Στις 24 Ιουλίου το Προεδρικό θα ανοίξει για την πολιτική σκηνή και λοιπούς επισήμους.

Σαλμάς

σε απόσταση

Ξαναχτύπησε με σκληρούς τόνους για κυβερνητικούς χειρισμούς ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος προ 15ημέρου είχε προκαλέσει πολιτικό… τζαρτζάρισμα προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις αιχμές ότι το Μαξίμου εξυπηρετεί τους λίγους. Αυτή τη φορά άσκησε κριτική για τις διατραπεζικές χρεώσεις, μιλώντας για κυβερνητική ευθύνη «εάν υπάρχει κερδοσκοπία». Αν και τελικά έριξε κάπως την ένταση («δέχομαι ότι θα τα καταφέρετε (…) αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει για πολύ»), κάποιοι άρχισαν να μιλούν ξανά για τοποθετήσεις που δείχνουν την… ψυχική απόστασή του από την κυβέρνηση.

Ανάρτηση

με ερωτηματικά

Θυμάστε το mail-gate που τελικά στοίχισε πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου; Μιλώ για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023. Τώρα λοιπόν ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, μέχρι πρότινος γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, με παρέμβασή του στα κοινωνικά δίκτυα λέει ότι δεν έγινε καμία διακίνηση e-mail από το υπουργείο Εσωτερικών με παραλήπτη τον ίδιο και πως η σιωπή του λαμβάνει τέλος. Μου κάνει εντύπωση επίσης που ο Θεοδωρόπουλος επισημαίνει με νόημα πως ποτέ δεν αποπέμφθηκε από τη ΝΔ και πως δεν παραιτήθηκε από μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και από μέλος του κόμματος.