Ερευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 29 Ιουνίου αποτύπωσε το προφανές: οι μισοί Ελληνες φέτος δεν θα κάνουν διακοπές.

Πιο συγκεκριμένα, ένας στους δύο (55%) απάντησε ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024 και ένας στους τρεις (32%) ότι θα κάνει διακοπές αλλά πιο περιορισμένες. Η άνοδος των τιμών σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο στα βασικά «συστατικά» των καλοκαιρινών μας διακοπών – εισιτήρια, διαμονή, κόστος μετακίνησης κ.ά. – αποκαλύπτει και την αιτία πίσω από αυτό το σοκαριστικό εύρημα. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 19,7%, οι τιμές των ξενοδοχείων κατά 12% και το πακέτο των διακοπών συνολικά κοστίζει περισσότερο κατά 12,7%.

Οσο για τα ακτοπλοϊκά, που για δημοφιλείς προορισμούς στο Αιγαίο είναι φέτος αυξημένα κατά 15%, το γεγονός ότι ένα άτομο χρειάζεται κάτι λιγότερο από έναν κατώτατο μισθό για να μεταβεί με ΙΧ σε νησί και αν μιλάμε για οικογένεια κάτι πολύ περισσότερο, είναι από μόνο του ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Στην ίδια έρευνα, το 50% απαντά ότι το αυξημένο κόστος εισιτηρίων είναι και ο βασικός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά τις φετινές τους διακοπές. Το ζήτημα αυτό έφθασε χθες και στη Βουλή, μέσω ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία σημειώνεται ότι, την τελευταία πενταετία, τα ακτοπλοϊκά έχουν ανατιμηθεί ως και 40% κατ’ ελάχιστον.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά και το θέμα του κόστους των – άκρως απαραίτητων – καλοκαιρινών διακοπών απασχολεί έντονα κάθε παρέα, υπάρχουν ανάμεσά μας και μερικές Μαρίες Αντουανέτες. «Δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να πάνε όλοι σε νησιά φέτος, η Ελλάδα έχει ομορφιές και στην ενδοχώρα», άκουσα μια δημοσιολογούσα να σχολιάζει με ύφος κεφάτο και δανεισμένο από ζώνη Infotainment. Πόσο επιφανειακή προσέγγιση; Γιατί δεν κάνουμε ούτε καν τον κόπο πια να μπούμε στα παπούτσια του άλλου; Και από πότε οι διακοπές μας σε ελληνικά νησιά έγιναν επιλογή πολυτελείας για περιορισμένο, οικονομικά εύρωστο, κοινό; Απορώ. Και ελπίζω πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι, αυτή η απορία μου να έχει απαντηθεί επαρκώς και το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.