Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ  και υποψήφιος Προέδρος του Κινήματος, Παύλος Γερουλάνος, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «ΔΕΣΜΕΥΣΗ – Πώς θα πάμε από το ΠΑΣΟΚ που έχουμε, στο ΠΑΣΟΚ που αξίζουμε».

Στο άρθρο του, ο Παύλος Γερουλάνος περιγράφει τις αρχές με τις οποίες θα προσεγγίσει τις εσωκομματικές εκλογές και τους λόγους που το κάνει, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα, είναι η καλύτερη ένδειξη τού τι θα κάνουμε αύριο, αν ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά το τιμόνι της χώρας».

Σημειώνει δε, μεταξύ άλλων, ότι «η επόμενη μέρα απαιτεί συνεργασία και σύνθεση απόψεων όλων των προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, τόσο για το καλό της χώρας όσο και για το καλό του χώρου» Η μάχη με τη συντήρηση θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση πριν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές είναι απόφαση που θα δείξει πώς θα συμπεριφερθούμε, πρώτα ως αντιπολίτευση και μετά ως Κυβέρνηση».

Ολόκληρο το άρθρο του Π. Γερουλάνου

«Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θα καταλήξει στις 6 ή στις 13 Οκτωβρίου. Ο αγώνας όμως που ξεκινήσαμε, δεν σταματάει εκεί. Διότι, η πορεία προς την εσωκομματική κάλπη θα προσδιορίσει, σε σημαντικό βαθμό, αν όποιος ή όποια εκλεγεί, αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας, μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην ηγεσία του χώρου και την προοδευτική παράταξη στη διακυβέρνηση της χώρας, στις επόμενες εκλογές.

Υπεραισιοδοξία ενός σοσιαλιστή που ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα στις κάλπες της Αγγλίας και της Γαλλίας; Αντίθετα. Ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι σε ένα εκλογικό σώμα που έχει γυρίσει την πλάτη σε όλο το πολιτικό σύστημα και ψάχνει εναλλακτική διακυβέρνησης. Αν δείξουμε από τώρα, με τις θέσεις αλλά και τη στάση μας, ότι αντιλαμβανόμαστε τι απαιτεί η χώρα και τις βαθιές τομές που πρέπει να κάνουμε στο πολιτικό σύστημα, θα κερδίσουμε το στοίχημα να μιλήσουμε και πάλι στην καρδιά και την ψυχή του πολίτη.

Αυτό, όμως, ξεκινάει από την πολιτική μας πρόταση και συμπεριφορά, σήμερα. Ό,τι κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα, είναι η καλύτερη ένδειξη του τι θα κάνουμε αύριο, αν ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά το τιμόνι της χώρας.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις αρχές με τις οποίες θα προσεγγίσω τις εσωκομματικές εκλογές και τους λόγους που το κάνω:\

1. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αλλαγή διαχειριστή, αλλά αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, πολιτικού παραδείγματος. 

Η απόφαση να δοθεί αποκλειστική έμφαση στην «ανάπτυξη» της οικονομίας, οδήγησε στην εγκατάλειψη της κοινωνίας και του κοινωνικού κράτους που προστατεύει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εγκατάλειψη η οποία ευθύνεται για τις τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία τις οποίες οφείλουμε να πατάξουμε διότι διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Αποτελούν τον κύριο λόγο για τον οποίον μειώνεται ο πληθυσμός της πατρίδας μας και ερημώνει η Περιφέρεια. Δεσμεύομαι, λοιπόν, να μιλήσω αποκλειστικά με πολιτικές προτάσεις και λύσεις, διότι δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και περιμένει να ακούσει το «πώς». Επαναφέροντας την κοινωνική πολιτική, που δημιούργησε τις βαθιές ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, στο επίκεντρο της λειτουργίας του κράτους και έχοντας πλήρη συναίσθηση των αναγκών όλων των παραγόντων της αγοράς. Κάθε συζήτηση που οδηγεί στην εσωστρέφεια ή αναλώνεται αποκλειστικά σε διαδικαστικά, εσωκομματικά θέματα, μάς αποπροσανατολίζει από τον τελικό στόχο και μάς απαξιώνει στα μάτια της κοινωνίας.

2. Η πολιτική πρόταση που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές πρέπει να αφορά την Ελλάδα, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε άνθρωπο που επέλεξε ή του έταξε η μοίρα του να ζει στη χώρα μας. Η βαθιά μικροκομματική αγωνία να προσδιορίσουμε με ποιους είμαστε μαζί και με ποιους είμαστε απέναντι, αμελεί ότι ευθύνη μιας Κυβέρνησης είναι κάθε Άνθρωπος. Προφανώς κάθε πολιτικό όραμα, θέση και πρόταση που υπόσχεται ή υλοποιείται, έχει κερδισμένους και χαμένους, αλλά, αν είναι θετικές για τη χώρα, την κάνουν καλύτερη για όλους εμάς, όπως και για τις επόμενες γενιές. Η δαιμονοποίηση της μιας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας μέσα στην κοινωνία για όλα τα δεινά της χώρας, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και δεν έχει χώρο στην εσωκομματική διαδικασία ενός Κινήματος σαν το ΠΑΣΟΚ.

3. Οι φανατισμοί και οι κραυγές μπορεί να έχουν ακροατήριο αλλά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για το μέλλον της χώρας. Όσοι αρκούνται να αναδεικνύουν προβλήματα, φωνάζουν «φωτιά». Οι πυροσβέστες πέφτουν μέσα σε αυτήν, χωρίς πολλά λόγια. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν αντιστρέφεται με εκνευρισμό και δαιμονοποιήσεις, αλλά με νηφάλια αποτίμηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του πολίτη. Αυτό, θα επιτευχθεί όταν πούμε την αλήθεια για τα λάθη που όλοι κάναμε, όταν αποκτήσουμε συλλογικά το κύρος να εμπνεύσουμε την κοινωνία και όχι δείχνοντας απειλητικά εκείνον ή εκείνη που έχει την «μεγαλύτερη ευθύνη». Για αυτό, θα κρατήσω τους τόνους χαμηλά και την πολιτική συζήτηση όσο το δυνατόν ψηλότερα, επικεντρωμένη στις αλλαγές που, πρώτοι εμείς, πρέπει να κάνουμε πράξη.

4. Η επόμενη μέρα απαιτεί συνεργασία και σύνθεση απόψεων όλων των προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, τόσο για το καλό της χώρας όσο και για το καλό του χώρου. Η μάχη με τη συντήρηση θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και η απόφαση να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση πριν φτάσουμε στις εθνικές εκλογές είναι απόφαση που θα δείξει πώς θα συμπεριφερθούμε, πρώτα ως αντιπολίτευση και μετά ως Κυβέρνηση. Γι’ αυτό, δεσμεύομαι να κάνω πολιτική κριτική, αλλά δεν θα χτυπήσω προσωπικά τους συνυποψηφίους μου. Ευθύνη μας είναι να πολλαπλασιάζουμε τις γέφυρες, με όλες τις δυνάμεις που θα χρειαστούμε την επόμενη μέρα.

5. Η χώρα και η διακυβέρνησή της χρειάζονται συνέχεια. Προφανώς, θα χρειαστούν μεγάλες πολιτικές αλλαγές σε ότι αφορά, για παράδειγμα, τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί και την μονοδιάστατη εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχουν κάνει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμβολίσω αυτήν την συνέχεια από τώρα και για αυτό, θα τιμήσω όλους τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που έχω διαφωνήσει με κάποιους σε κομβικές τους επιλογές. Όχι επειδή πιστεύω ότι στα κόμματα πρέπει να υπάρχει ομερτά για τις ευθύνες μας, αλλά επειδή η χώρα χρειάζεται να χτίζει στα θετικά του παρελθόντος και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε, μέσα από την εκλογική μας διαδικασία, από τώρα.

Εμείς που πιστεύουμε ότι η εξουσία πρέπει να μεταφερθεί από το υπερσυγκεντρωτικό Μαξίμου εκεί που λογοδοτεί άμεσα στην κοινωνία, οφείλουμε να δείξουμε από σήμερα εμπιστοσύνη στους θεσμούς που έχουν επαφή μαζί της.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το αναδείξουμε αυτό, από το να αρχίσουμε να ακούμε και να συμπεριλαμβάνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, στους θεσμούς που ήδη το κάνουν; Για αυτό, δεσμεύομαι να ανοίξω το κόμμα σε όλες εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που σήμερα υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τους συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, που μπορούν να συνδιαμορφώσουν ένα κόμμα ανοιχτό και έτοιμο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Αν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ότι η ή ο επόμενη/ος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, θα πρέπει με την συμπεριφορά μας εντός του ΠΑΣΟΚ, να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας. Επειδή, πιστεύω βαθιά ότι αυτό που ξεκινήσαμε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει με τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές αλλά στις επόμενες εθνικές, δεσμεύομαι να κρατήσω την στάση που πρέπει, για να πείσουμε ότι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον μεγαλύτερο στόχο μας.