Η νουβέλ βαγκ του ποδοσφαίρου απέναντι στον αναχρονισμό. Ισπανία εναντίον Αγγλίας, στον αυριανό τελικό του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Ενα αταίριαστο ζευγάρι, άγευστο, χωρίς ίντριγκες από το παρελθόν, με λίγες σχετικά μεταξύ τους αναμετρήσεις και τους Αγγλους να έχουν το πάνω χέρι στα ιστορικά αποτελέσματα.

Δέκα ημέρες προτού αρχίσει το Euro η Opta Analyst έδωσε τα προγνωστικά της. Σύμφωνα με αυτά η Αγγλία είχε τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον τελικό, ενώ η Ισπανία ήταν τέταρτη στη σχετική λίστα. Αντίστοιχα ήταν και τα προγνωστικά για την τελική επικράτηση. Ολα αυτά βέβαια στη συνέχεια άλλαξαν όταν έγινε αντιληπτό το reloaded της Εθνικής Ισπανίας. Το τίκι τάκα, οι ατελείωτες, φλύαρες πάσες και η εμμονή στα μεγάλα ποσοστά κατοχής της μπάλας ανήκουν πια στο παρελθόν.

Τώρα σημασία έχει το άμεσο ποδόσφαιρο. Κάθετο, γρήγορο, αποτελεσματικό, σύγχρονο. Μοιάζει περισσότερο με ποδόσφαιρο αλάνας, στοιχείο που το προσδίδουν οι νεαροί Γιαμάλ και Γουίλιαμς που μοιάζουν να παίζουν στην αυλή του σχολείου τους.

Δεν διαφωνεί κανείς!

Συνήθως υπάρχουν ενστάσεις για το δίκαιο του ποδοσφαίρου και τις διακρίσεις. Στην περίπτωση των Ισπανών δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί πως η Φούρια Ρόχα ήταν η καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα στο τουρνουά και η πρόκρισή της στον τελικό ήταν απόλυτα δίκαιη.

Η πορεία της προς το Βερολίνο έχει ιστορικές διαστάσεις, αφού είναι η πρώτη φορά που μία ομάδα σημειώνει έξι νίκες στη διάρκεια της διοργάνωσης και η πρώτη φορά που κάνει σερί έξι νικών. Στους ομίλους ήταν η μοναδική ομάδα που πέτυχε μόνο νίκες και δεν δέχτηκε γκολ, ενώ στα νοκάουτ η ανωτερότητά της ήταν εμφανής ακόμα και στο παιχνίδι με τη Γερμανία που κρίθηκε στην παράταση.

Ξανά μετά το 2012

Οι Ισπανοί επιστρέφουν σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 2012. Ηταν η χρονιά που ουσιαστικά έκλεισε ο πιο επιτυχημένος κύκλος στην ιστορία τους στη, διάρκεια του οποίου κατέκτησαν δύο συνεχόμενα Euro (2008, 2012) και το Παγκόσμιο Κύπελλο (2010).

Επίσης θα είναι η πέμπτη φορά που θα είναι φιναλίστ, μετά το 1964 όταν κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο, και το 1984 που έχασαν από τη Γαλλία του Μισέλ Πλατινί.

Αν καταφέρουν και βγουν νικητές από τη μάχη με τα Τρία Λιοντάρια θα γίνουν πολυνίκες της διοργάνωσης με τέσσερα τρόπαια έναντι τριών της Γερμανίας, η οποία όμως κατέχει το ρεκόρ παρουσιών σε τελικούς: έξι.

Αντίθετα οι Αγγλοι ακόμα ψάχνουν το πρώτο τους τρόπαιο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966. Είναι ωστόσο μεγάλη επιτυχία η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία τους στον τελικό, μετά το 2021 και την ήττα τους στα πέναλτι από την Ιταλία.

Ισως να έχει μικρή σημασία αλλά οι Αγγλοι έχουν το πάνω χέρι σε επίσημα ματς στα παιχνίδια με την Ισπανία. Σε οκτώ αγώνες μετρούν πέντε νίκες και μόλις δύο ήττες. Η πρώτη φορά που ηττήθηκαν ήταν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 1950 όταν η Ισπανία νίκησε με 1-0 και η δεύτερη σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2018 για το Nations League (1-2 στο Γουέμπλεϊ). Εναν μήνα μετά τα Τρία Λιοντάρια πήραν ρεβάνς νικώντας στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν με 3-2 με δύο γκολ του Στέρλινγκ και αντίστοιχο αριθμό ασίστ του Κέιν.

Μνήμες του ’96

Το πιο δραματικό παιχνίδι ήταν ο προημιτελικός του Euro 1996 ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Γουέμπλεϊ. Συμμετείχε και ο σημερινός προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουγκεϊτ και κρίθηκε στα πέναλτι στα οποία επικράτησαν με 4-2 τα Τρία Λιοντάρια. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία τους που ευστοχούσαν και στις τέσσερις εκτελέσεις που επιχείρησαν, ένα ρεκόρ που βελτίωσαν (5/5) στο πρόσφατο ματς με τη Σλοβενία.

Παρά το γεγονός πως η Αγγλία θεωρούνταν από την πρώτη στιγμή πρώτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο οι εμφανίσεις της δεν έπειθαν γι’ αυτό. Στους ομίλους νίκησε δύσκολα με 1-0 τη Σερβία και ήρθε ισόπαλη με τη Δανία και τη Σλοβενία.

Στο πρώτο νοκάουτ με τη Σλοβακία σώθηκε από τον Μπέλιγχαμ, ο οποίος ισοφάρισε στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων με εκείνο το περίφημο ακροβατικό γκολ, για να πάρει τελικά τη νίκη στην παράταση με τον Κέιν.

Στα προημιτελικά με την Ελβετία χρειάστηκε ξανά ένα γκολ στα τελευταία λεπτά από τον Σάκα για να πάει το ματς στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου εκεί, πράγματι, εντυπωσίασε με πέντε εύστοχες εκτελέσεις.

Η δύναμη της συνήθειας έκανε ξανά την εμφάνισή της στον ημιτελικό με την Ολλανδία όταν και πάλι οι Αγγλοι δραπέτευσαν με γκολ του Γουότκινς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (2-1), αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 7ο λεπτό.

Το γεγονός ότι η Αγγλία θα έχει αντίπαλο στον τελικό την Ισπανία φέρνει στο προσκήνιο για τους λάθος λόγους τον Γκάρι Νέβιλ. Μιλώντας στο ITV Sport πριν από την έναρξη του τουρνουά είχε πει πως ένας από τους λόγους που δεν θα προχωρήσει στο Euro η Ισπανία είναι ο Μαρκ Κουκουρέγια γιατί δεν έχει πείσει στην Τσέλσι.

Ο αμυντικός της λονδρέζικης ομάδας αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο της Φούρια Ρόχα διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τον Γκάρι Νέβιλ.