Χάνει τα λόγια του, τον ειρμό της σκέψης του, τον προσανατολισμό του, τις εκφράσεις του προσώπου του. Κυνηγά… φαντάσματα (όπως τότε που αναζητούσε στο κοινό, σε εκδήλωση του Λευκού Οίκου, μία πρώην βουλευτή που είχε σκοτωθεί προ μηνών σε τροχαίο), μπερδεύει τον Μακρόν με τον Μιτεράν, περιγράφει τον εαυτό του ως «την πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε μαύρο πρόεδρο». Οι γκάφες του Τζο Μπάιντεν δεν έχουν τελειωμό, προκαλώντας διαγνωστικό βέρτιγκο στην παγκόσμια κοινότητα, επιστημονική και μη. Να είναι άραγε η αιτία τα γηρατειά (έχει αισίως κλείσει τα 81, κατοχυρώνοντας στην ιστορία τον τίτλο του γηραιότερου προέδρου των ΗΠΑ) ή κάποια νευρολογική πάθηση;
Οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν, αφού το ετήσιο ιατρικό πόρισμα του τσεκ απ – στο οποίο υποβάλλονται όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι – βγήκε ανέλπιστα καλό, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του. Τα όσα, όμως, γράφονται επισήμως στη σχετική γνωμάτευση που φέρει την υπογραφή του γιατρού του Λευκού Οίκου, Κέβιν Ο’ Κόνορ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα εκφραστικά και σωματικά… ολισθήματα του Μπάιντεν που συνθλίβουν τη δημόσια εικόνα του.
Συνοψίζοντας τα όσα αναγράφονται στο τετρασέλιδο αυτό επίσημο ιατρικό έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αμερικανός πρόεδρος έχει υπερλιπιδαιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπνική άπνοια (κοιμάται με συσκευή θετικής πίεσης), υποφέρει από αλλεργίες και πάσχει από κινητικές δυσκαμψίες που λίγο πολύ οφείλονται σε μετρίου προς σοβαρού βαθμού εκφυλιστικές οστεοαρθρικές αλλοιώσεις – σπονδυλώσεις. Επίσης, νιώθει δυσφορία στο ισχίο και υποβάλλεται σε φυσικοθεραπείες, ενώ συνολικά λαμβάνει σε καθημερινή βάση έξι φάρμακα.
Φτάνοντας, εντούτοις, στο κρίσιμο σημείο, δηλαδή στα αποτελέσματα που αφορούν νευρολογικές εξετάσεις, διαπιστώνει κανείς με έκπληξη πως δεν προκύπτει καμία απολύτως διαταραχή εγκεφαλική ή γενικότερα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί επιστήμονες (οι οποίοι ομολογουμένως επιδίδονται σε γνωματεύσεις εξ αποστάσεως) ανά τον κόσμο εκφράζουν διαφορετική άποψη. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με έλληνες νευρολόγους, οι απόψεις των οποίων συγκλίνουν με εκείνες ξένων συναδέλφων τους. Μάλιστα, η πιο προσφιλής θεωρία, όπως αυτή αποτυπώθηκε και από ελληνικά επιστημονικά χείλη, είναι ότι ο Μπάιντεν πιθανόν πάσχει από εξωπυραμιδική συνδρομή (Πάρκινσον) και γνωστική έκπτωση. Ετσι, άλλωστε, θα μπορούσε να εξηγηθεί και η βραδυκινησία, η ελαφρά καπτοκορμία και η νοητική αστάθεια που τον διακρίνουν τελευταία.
Αντίστοιχα, ο καθηγητής Γκερεόν Νέλες, που ειδικεύεται στη Νευρολογία και είναι επικεφαλής της Επαγγελματικής Ενωσης Νευρολόγων στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο 81χρονος πλανητάρχης έχει προβλήματα υγείας. «Με όλη τη δέουσα προσοχή, έχω ήδη παρατηρήσει μια υπομιμία (μειωμένη ικανότητα έκφρασης στο πρόσωπο των συναισθημάτων, όπως χαρά, λύπη κ.ά.) στον πρόεδρο Μπάιντεν, δηλαδή το ανέκφραστο πρόσωπό του σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις του. Υπάρχει και η λεγόμενη δυσαρθρία (σχετίζεται με το ΚΝΣ), με το άτομο να εμφανίζει προβλήματα στην προφορική επικοινωνία εξαιτίας αδυναμίας ή έλλειψης συντονισμού του μυικού συστήματος. Γι’ αυτό και πολλές φορές φαίνεται να τελεί υπό σύγχυση και ο τόνος της φωνής του είναι τραχύς», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην «Bild». Ομως, διευκρινίζει πως δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος εάν πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.
O καθηγητής Κριστόφ Κλάινσιτς, διευθυντής Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Εσεν, προσθέτει στο ίδιο δημοσίευμα πως «τα συμπτώματά του υποδηλώνουν μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που παραπέμπουν στη νόσο του Πάρκινσον». Υποψιάζεται, όμως, ότι είναι πιθανόν να πάσχει από συναφές σύνδρομο – π.χ. από προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (PSP), ατροφία πολλαπλών συστημάτων (MSA) ή άνοια με σωμάτια Lewy.
Ωστόσο, έως και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Λευκός Οίκος επισήμως επιμένει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για νευροεκφυλιστική νόσο, παρότι τα τελευταία έτη έχει υποβληθεί αρκετές φορές σε σχετικό ιατρικό έλεγχο.