Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τη στιγμή που έπεσαν οι πυροβολισμοί στην ομιλία του πρώην προέδρου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, κατά την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα δύο.

Μιλώντας στο CNN, ένας αστυνομικός που βρισκόταν στη σκηνή ανέφερε ότι ο δράστης βρισκόταν στην ταράτσα ενός κτιρίου ακριβώς έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης. Ανέφερε δε ότι το κτίριο ήταν το ίδιο όπου το CNN είχε δει έντονη αστυνομική παρουσία μετά τους πυροβολισμούς. Το κτίριο βρισκόταν στα δεξιά του Τραμπ καθώς μιλούσε.

«Άκουσα περίπου επτά ή οκτώ πυροβολισμούς»

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τη Γερουσία Ντέιβ ΜακΚόρμικ καθόταν στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης. Ο McCormick δήλωσε στο CNN ότι είδε την «άμεση επίθεση στον πρόεδρο» και ένα άτομο πίσω του που φαινόταν να είναι σοβαρά τραυματισμένο.

Ακόμη, ο McCormick δήλωσε στο CNN ότι ο Trump μόλις τον είχε ανακοινώσει και τον είχε καλέσει στη σκηνή, όταν περίπου ένα λεπτό αργότερα άκουσε «μια σειρά από πυροβολισμούς – περίπου επτά ή οκτώ πυροβολισμούς».

Κατόπιν τούτου ανέφερε, «Ξαφνικά επικράτησε χάος. Η Μυστική Υπηρεσία κάλυψε αμέσως τον πρόεδρο, πήδηξε πάνω του και το πλήθος έπεσε αμέσως στο έδαφος», δήλωσε ο McCormick. Ο McCormick είπε ότι κοίταξε πάνω από τον ώμο του πίσω του και «ήταν ξεκάθαρο ότι κάποιος είχε χτυπηθεί».

Οι άνθρωποι γύρω από τον άνδρα προσπαθούσαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, είπε, καθώς χρειάστηκαν αρκετά λεπτά για να φτάσει ιατρική βοήθεια στο πλήθος, επειδή ήταν τόσο πυκνό. «Αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι με ένα τέτοιο περιστατικό που συμβαίνει, είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις τι γίνεται. …

Φαινόταν ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν από μπροστά μου – άρα από τα αριστερά του προέδρου – πράγμα που είναι λογικό γιατί το άτομο πίσω μου χτυπήθηκε. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν υπήρχαν πυροβολισμοί και από την άλλη κατεύθυνση, καθώς όπως μπορείτε να φανταστείτε επικρατούσε χάος εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο McCormick.

Όταν πυροβόλησαν τον Τραμπ

«Ήταν αρκετά προφανές, μετά τον δεύτερο ή τρίτο πυροβολισμό, τι συνέβαινε»

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταν Μάουζερ δήλωσε στο CNN ότι καθόταν στην πρώτη σειρά μαζί με τον ΜακΚόρμικ και τον συνάδελφό του βουλευτή της Πενσιλβάνια Μάικ Κέλι, με τον θεατή που πυροβολήθηκε θανάσιμα να βρίσκεται «όχι περισσότερο από 15 μέτρα πίσω τους.»

«Όλοι άρχισαν, βεβαίως, να ουρλιάζουν, να ζητούν γιατρό και ειλικρινά, ήταν μια αιματηρή σκηνή», δήλωσε ο Μάουζερ. «Ξεκίνησε σαν μια κανονική συγκέντρωση. Ο πρόεδρος Τραμπ ήρθε, έβγαλε φωτογραφίες και πέρασε λίγο χρόνο με το κοινό.

Βγήκε έξω, μίλησε όχι περισσότερο από έξι ή επτά λεπτά, και μετά από αυτό ακολούθησαν οι πυροβολισμοί. Ήταν αρκετά προφανές, μετά τον δεύτερο ή τρίτο πυροβολισμό, τι συνέβαινε», δήλωσε ο βουλευτής.

«Δεν ήμασταν σίγουροι αν υπήρχαν και άλλοι. Θέλω να πω, όταν ακούς τέτοιους πυροβολισμούς, ακούγεται σαν να μην ξέρεις από πού προέρχονται», πρόσθεσε ο Meuser. «Πολλοί άνθρωποι ήταν πολύ πανικόβλητοι, αλλά ευτυχώς, ηρέμησαν μετά από λίγο, ιδιαίτερα όταν ο Πρόεδρος Τραμπ, ειλικρινά, σηκώθηκε όρθιος και σήκωσε τον αντίχειρα. Αυτό κάπως ηρέμησε λίγο το πλήθος.»

«Είναι σκέτη τρέλα»

Ο Joseph Meyn δήλωσε στο CNN ότι ένας άνδρας κοντά του πυροβολήθηκε. «Ήταν πολύ σοκαριστικό … πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι ήταν πυροτεχνήματα, εγώ ήξερα αμέσως ότι ήταν πυροβολισμοί».

Ακόμη, ο Meyn, ένας χειρουργός από το Grove City της Πενσυλβάνια, δήλωσε στο CNN ότι βοήθησε να μεταφερθεί ο άνδρας έξω από την κερκίδα. «Βρισκόμουν στην άκρη δεξιά της εξέδρας, εκεί που καθόταν ο κόσμος. Τον βιντεοσκοπούσα (τον Τραμπ) να μιλάει με το τηλέφωνό μου. Μόλις έκανα στροφή προς τα πίσω, άκουσα επτά πυροβολισμούς με γρήγορη διαδοχή, σε λιγότερο από δύο ή τρία δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Meyn.

Ο Meyn είπε ότι κοίταξε πίσω προς την κατεύθυνση από την οποία είχαν προέλθει οι πυροβολισμοί. «Είδα ότι ένας άνδρας στην κερκίδα χτυπήθηκε κατευθείαν στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία. … Υπήρχε μια γυναίκα που χτυπήθηκε στο χέρι και τον πήχη, ένα μη κρίσιμο τραύμα.»

Είπε ότι πήγε να δει αν μπορούσε να παράσχει βοήθεια, αλλά ένας άλλος γιατρός βοηθούσε ήδη τη γυναίκα που είχε πυροβοληθεί. «Βοήθησα να μεταφερθεί το πτώμα του άνδρα έξω από τις κερκίδες. Πήγαν το πτώμα στη σκηνή πίσω από τις κερκίδες», πρόσθεσε ο Meyn.

Το CNN επικοινώνησε με τον Meyn καθώς περίμενε να δώσει κατάθεση μάρτυρα στο FBI. «Θέλουν τα δεδομένα από το τηλέφωνό μου», είπε. «Αυτή είναι η πρώτη συγκέντρωση του Τραμπ στην οποία πηγαίνω. … Δεν περιμένεις να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα, είναι σκέτη τρέλα.»