Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι καλά στην υγεία του, ενώ ο 20χρονος δράστης, ονόματι Τόμας Μάθιου Κρουκς, είναι νεκρός.

Στην πρώτη της αντίδραση η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, χαρακτηρίζει τον δράστη «ένα τέρας» και υποστηρίζει ότι η ζωή της ίδιας και του γιου τους, Μπάρον, «ήταν στα πρόθυρα μιας καταστροφικής αλλαγής» όταν είδε την σφαίρα να χτυπά τον Ντόναλντ.

Επίσης, σημειώνει ότι σκέφτεται τους Αμερικάνους, ευχαριστεί όλους τους πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα για την υποστήριξή τους και εκφράζει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων που «υποφέρουν αυτή την αποτρόπαια πράξη», ενώ παροτρύνει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το «μίσος και τις ιδέες που πυροδοτούν τη βία».

Από τα δημόσια δικαστικά αρχεία της Πενσιλβάνια δεν προκύπτει καμία ποινική υπόθεση στο παρελθόν σε βάρος του Κρουκς

Γράφει συγκεκριμένα: «Ένα τέρας που αντιμετώπισε τον άνδρα μου ως μια απάνθρωπη πολιτική μηχανή επιχείρησε να ξεριζώσει την ψυχή του, το χαμόγελο, τη γνησιότητα, την αγάπη του για τη μουσική και την έμπνευση.

Όταν είδα εκείνη τη βίαιη σφαίρα να χτυπά τον σύζυγό μου, διαπίστωσα ότι η δική μου ζωή και του Μπάρον βρίσκονταν μπροστά σε μια σοκαριστική αλλαγή. Νιώθω ευγνωμοσύνη στους άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών που ρίσκαραν τη ζωή τους για να τον προστατέψουν.

Έφτασε το πλήρωμα της αλλαγής. Όλους εσάς που δακρύζετε προς υποστήριξή μας, σας ευχαριστώ. Επαινώ και για όλους εκείνους που βλέπετε πέρα από πολιτικούς διαχωρισμούς. Σας ευχαριστώ που θυμάστε πως κάθε πολιτικός είναι άνδρας ή γυναίκα με μια οικογένεια από πίσω».

Η ανάρτησή της στο Χ

Τι έχει γίνει γνωστό για τον 20χρονο δράστη

Ο άνδρας που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας 20χρονος από ένα προάστιο του Πίτσμπουργκ, όχι μακριά από τον χώρο που γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση όπου σκοτώθηκε ένας από τους παρευρισκόμενους και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια.

Ένας αξιωματούχος του FBI δήλωσε αργά το Σάββατο ότι το κίνητρο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Από τα δημόσια δικαστικά αρχεία της Πενσιλβάνια δεν προκύπτει καμία ποινική υπόθεση στο παρελθόν σε βάρος του Κρουκς.

Ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς, δήλωσε στο CNN αργά το Σάββατο ότι προσπαθούσε να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», αλλά δεν θα μιλούσε για τον γιο του μέχρι να μιλήσει με τις αστυνομικές αρχές.

Ο Κρουκς αποφοίτησε από το λύκειο του Μπέθελ Παρκ το 2022. Η σχολική περιφέρεια δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους ερευνητές. Το 2022, ήταν μεταξύ πολλών μαθητών που βραβεύτηκαν για τα μαθηματικά και τις επιστήμες.

Φωτογραφία του 20χρονου από το λύκειο που φοίτησε

Αναζητείται το κίνητρο

Πριν ακόμα εξακριβωθούν τα στοιχεία για τον Κρουκς, Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς που με τη «στοχοποίηση» του Τραμπ «οδήγησαν στην απόπειρα εναντίον του».

Ωστόσο τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν εγγεγραμμένος ως Ρεπουμπλικανός ψηφοφόρος στην Πενσυλβάνια.

Αργότερα δημοσιεύτηκε ότι σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές εκθέσεις χρηματοδότησης εκστρατειών έδωσε 15 δολάρια σε μια προοδευτική επιτροπή πολιτικής δράσης στις 20 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ορκίστηκε στο αξίωμα.

Η πολιτική του θέση για τα αμερικανικά ΜΜΕ παραμένει σε αμφισβήτηση.

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητά του νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες μετά τους πυροβολισμούς. Οι αρχές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο Κρουκς δεν είχε μαζί του ταυτότητα και έτσι χρησιμοποιούσαν DNA και άλλες μεθόδους για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.