To Μιλγουόκι, στα βόρεια των ΗΠΑ, είναι διάσημο για τις μπίρες του. Εκεί τη Δευτέρα θα ξεκινήσει το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα καταλήξει την Πέμπτη στην επίσημη απονομή του χρίσματος στον Ντόναλντ Τραμπ για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο. Οι συναντήσεις θα γίνουν σε μπαρ και μπιραρίες, ενώ το αυριανό πάρτι καλωσορίσματος έχει τίτλο «Κόκκινο, λευκό και μπίρα».

Στις τέσσερις ημέρες του συνεδρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ομιλίες, συναντήσεις, εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων και συζητήσεις που όλες έχουν σχέση με το σύνθημα του Τραμπ «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Στους διαδρόμους η πιο έντονη συζήτηση θα γίνεται για το ποιον ή ποια θα επιλέξει ο Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις υπάρχουν και κάποιες από το Ιδρυμα Heritage, που είναι χορηγός του λεγόμενου Project 2025 – «μια από τις σημαντικές και πιο κρυφές ιστορίες της εποχής Τραμπ», σύμφωνα με την «Guardian». Mια οργάνωση ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών χορηγών που αναπτύσσει μια εκτεταμένη ατζέντα για μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Μια ατζέντα που θα του παράσχει διευρυμένες εξουσίες να διευθύνει μια αυταρχική κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσε να διατάξει διώξεις εχθρών και επικριτών του, ενώ θα απαιτεί όρκους πίστης από τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους.

Πρόσφατα, ο Κέβιν Ρόμπερτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου, δήλωσε: «Είμαστε στη διαδικασία της δεύτερης αμερικανικής επανάστασης, που θα είναι αναίμακτη, εάν το επιτρέψει η Αριστερά». Επειτα από θύελλα αντιδράσεων, ο Τραμπ είπε πως δεν τον γνωρίζει, κάτι που δεν είναι βέβαια αλήθεια.

Η «Washington Post» δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες ένα άρθρο σχετικά με τον Ρας Βοτ, έναν χριστιανό εθνικιστή που ήταν επικεφαλής προϋπολογισμού επί προεδρίας όταν ο Τραμπ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και ο οποίος τώρα εμπλέκεται με το Project 2025. Θεωρείται φαβορί για προσωπάρχης του Τραμπ, σε περίπτωση που κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Οι αναλυτές τον περιγράφουν ως «ξεκάθαρα ακροδεξιό». Σε άρθρο του το 2022, έγραφε: «Ζούμε σε μια μετασυνταγματική στιγμή» επειδή η Αριστερά τον περασμένο αιώνα υποτίθεται ότι έχει καταλάβει την κυβέρνηση – έτσι περιέγραφε τη δημιουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των δημόσιων υπηρεσιών. Επίσης κατήγγειλε την ανεξαρτησία του FBI, του υπουργείου Δικαιοσύνης και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και θρήνησε το γεγονός ότι «οι συντηρητικοί χρειάζεται να σέβονται ένα έγγραφο [το Σύνταγμα] που δεν ισχύει πλέον, χωρίς τα εργαλεία για να σώσουν τη χώρα τους».

Τα γραπτά του Βοτ απηχούν τις απόψεις πολλών μεγάλων χρηματοδοτών του Τραμπ – απορρίπτει το Σύνταγμα και «τα νομικά προηγούμενα που αναπτύχθηκαν λανθασμένα τα τελευταία διακόσια χρόνια». Ο στόχος, όπως αναφέρουν και πολλά στελέχη του Project 2025, είναι να καταστραφεί «αυτό το καθεστώς» που «στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον του αμερικανικού λαού», ο οποίος πλέον «ξύπνησε και οπλίστηκε». Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξόντωση του FBI, το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο Βοτ, «βάζει πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή».

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το Ιδρυμα Heritage και το Project 2025 δεν είναι γραφικοί οπαδοί του Τραμπ, όπως αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Οι περισσότεροι είναι άτομα με χρήματα και ισχύ που φιλοδοξούν να καταλάβουν υψηλές θέσεις στον μηχανισμό που θα διαμορφώνει ο Τραμπ εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ετοιμοι να προωθήσουν τις πιο ακραίες πολιτικές – που θυμίζουν το σχεδόν προφητικό βιβλίο της Μάργκαρετ Ατγουντ «Η ιστορία της θεραπαινίδας». Ο Βοτ δεν μασάει τα λόγια του. Η «Washington Post» ανέφερε ότι διορίστηκε διευθυντής πολιτικής για την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και ότι πρότεινε στο κόμμα να υιοθετήσει μια «χριστιανική ηθική μετανάστευσης», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα περιόριζε τη νόμιμη μετανάστευση για μη χριστιανούς. Οι πολιτιστικοί πόλεμοι θα επεκταθούν σε πολλαπλά μέτωπα, σχολιάζει η εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και της μετανάστευσης.

«Βιβλικές αλήθειες αντί για Σύνταγμα»

Οι πληροφορίες που έρχονται για όλους αυτούς που περιβάλλουν τον Τραμπ και προσφέρουν το ιδεολογικό πλαίσιο γύρω του, δεν αποτυπώνουν το πλήρες βάθος της συνεχιζόμενης συμμαχίας του Τραμπ με την Ακροδεξιά, σημειώνει το «Politico». Για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο λεγόμενο «People’s Convention», ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από την Turning Point Action, μια επιτροπή πολιτικής δράσης με επικεφαλής τον Τσάρλι Κερκ, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε αντιδράσεις για μια σειρά ρατσιστικών σχολίων. Ομιλήτρια θα είναι η Κάντας Οουενς, η οποία εκδιώχθηκε από συντηρητική ιστοσελίδα για προώθηση αντισημιτικών αντιλήψεων. Επίσης αρνήθηκε την ύπαρξη του Covid και είχε δικαιώσει τον Χίτλερ, λέγοντας: «Αν ο Χίτλερ ήθελε απλώς να κάνει τη Γερμανία σπουδαία και τα πράγματα να πάνε καλά – τότε εντάξει».

Κάποτε, σημειώνουν οι «New York Times» θα ήταν αξιοπρόσεκτο εάν κάποιος υποψήφιος για την προεδρία συνδέεται με έναν ρατσιστή όπως ο Κερκ ή μοιράζεται τη σκηνή με κάποιον με τόσο ακραίες και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις όπως η Οουενς. Οχι πια.

Λίγο καιρό μετά, ο Τραμπ θα παρευρεθεί και στη «Σύνοδο των Πιστών» στη Φλόριντα. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι «βιβλικές αλήθειες» που θα αντικαταστήσουν το Σύνταγμα και έτσι «θα διευκολυνθεί ο θεόπνευστος μετασχηματισμός του έθνους μας». Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Ντέιβιντ Μπάρτον, ο οποίος, σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center, «προώθησε εδώ και πολύ καιρό την ιδέα – πλέον ευρέως δημοφιλής στη θρησκευτική Δεξιά – ότι οι δημιουργοί του Συντάγματος δεν σκόπευαν ποτέ τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, αλλά αντ’ αυτού προσπάθησαν να οικοδομήσουν ένα χριστιανικό έθνος».

Και μετά υπάρχει κι ένας άλλος ακροδεξιός συνεργάτης του Τραμπ, ο Νταγκ Γουίλσον ο οποίος υποστηρίζει: «Η δουλεία όπως υπήρχε στον Νότο… ήταν μια σχέση βασισμένη στην αμοιβαία στοργή και εμπιστοσύνη». Και επίσης πρεσβεύει «ένα εθνοτικά ομοιογενές έθνος που κυβερνάται από έναν “χριστιανό πρίγκιπα” με τη δύναμη να τιμωρεί τη βλασφημία και την ψεύτικη θρησκεία». Επίσης καλεί τις γυναίκες να υποταχθούν στην ανδρική εξουσία, ειδικά στην κρεβατοκάμαρα, σημειώνοντας ότι η έλλειψη τέτοιας υποταγής μπορεί να οδηγήσει σε βιασμό. Το περιβάλλον του Τραμπ προκαλεί ανατριχίλα…