Η πρόσφατη αποτροπή ρωσικής δολοφονικής επίθεσης στον ισχυρό άνδρα του γερμανικού κολοσσού της Rheinmetall, Άρμιν Παπεργκέρ ενεργοποίησε της υπηρεσίες ασφαλείας του Βερολίνου. Άραγε, μπορεί να επαναληφθεί;

Το σχέδιο δολοφονίας, του διευθύνοντος συμβούλου της Rheinmetall, ήταν ένα από τα πολλά σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για τη δολοφονία στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που έχουν υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δήλωσαν στο CNN Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι.

Μιλώντας στη γερμανική BILD, οι υπουργοί Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Σαξονίας, Χέρμπερτ Ρέουλ και Άρμιν Σούστερ φάνηκαν καθησυχαστικοί ως προς τη δυνατότητα των ρωσικών υπηρεσιών να εκτελούν ανθρώπους στη Γερμανία ανεμπόδιστα, δίχως όμως να κρύψουν και τις ευρύτερες ανησυχίες τους.

Για τους ίδιους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι εύκολο να δώσει εντολή δολοφονίας δίχως να εμποδιστεί από τις υπηρεσίες της Γερμανίας

«Απλώς δεν μπορεί. Το αποτρέψαμε» είπε ο Ρέουλ.

«Κάθε φορά που οι αρχές ασφαλείας παίρνουν είδηση κάτι τέτοιο, το συνταγματικό μας κράτος λειτουργεί», είπε αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας και να προστατευθούν για πιθανά απειλούμενα άτομα.

Ο Σούστερ αναφέρει ότι ο Πούτιν  εξαπολύει υβριδικό πόλεμο, εκστρατείες παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεις και τουλάχιστον απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. «Το γνωρίζουμε και είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό» λέει.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τον Σούστερ είναι ότι η Γερμανία αντλεί πληροφορίες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που έχουν τα εργαλεία και τις γνώσεις.

«Με προβληματίζει πάρα πολύ αυτό» τονίζει.

Ερωτηθεί ο Σούστερ για το τι θα χρειαζόταν η Γερμανία σε αυτόν τον τομέα είπε:

«Διατήρηση δεδομένων, πηγή-TKÜ (τηλεφωνική παρακολούθηση), οι διαδικτυακές αναζητήσεις είναι οι μέθοδοι που επιτρέπουν στους Αμερικανούς να μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες. Αλλά αν δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα… νομίζω ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πρέπει να βασίζομαι σε πληροφορίες από το εξωτερικό ξανά και ξανά» λέει ο Σούστερ.

Ο Ρέουλ επισημαίνει τον κίνδυνο να βαδίσει στα τυφλά μια υπηρεσία πληροφοριών.

«Αυτό είναι φυσικά επικίνδυνο. Γιατί ένα πράγμα είναι σαφές: η αστυνομία και συνεπώς η ασφάλεια μπορούν να είναι καλά μόνο εάν έχουν πληροφορίες. Πρέπει να προλάβουμε την κατάσταση» είπε.

Υπογράμμισε πως η «έγκαιρη ενημέρωση είναι ο πυρήνας όλης της επιχείρησης. Καλά πληροροφίες δεν μπορείς να βρεις πια στο δρόμο ή σε ένα μπαρ, αλλά στο διαδίκτυο, χρειάζεσαι δεξιότητες, αν δεν προσαρμοστούμε στη νέα εποχή, θα τους αφήσουμε το πεδίο ανοιχτό» είπε ο Ρέουλ.