Τεράστια σύγχυση, η οποία έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, έχει προκύψει με τι ισχύει και τι δεν ισχύει με την εξαήμερη εργασία, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο 5053/2023 και ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου. Μέχρι και το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και πώς να μην μπερδευτεί κανείς; Καταρχήν, η Ελλάδα έχει πενθήμερο και ανώτατο όριο τις 40 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα και είναι από τις πρώτες χώρες που θεσμοθέτησε την τετραήμερη εργασία με τον νόμο «Δουλειές για Ολους». Ωστόσο, αν διαβάσει κάποιος τον ίδιο νόμο και μετά τις αναρτήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της προηγούμενης εβδομάδας, την απάντηση του Πρωθυπουργού στο CNN και τις διευκρινίσεις που έδωσε αργότερα στην εβδομαδιαία του ανάρτηση στο Facebook, μάλλον δεν βγαίνει άκρη. Ειδικά, όταν εισέρχονται οι εξαιρέσεις, πέραν εκείνων που εκ της φύσεως εργάζονται συνεχώς, και όταν εμπλέκονται και οι συλλογικές συμβάσεις, όπως στον τουρισμό και στην εστίαση, όπου επιτρέπεται η εξαήμερη εργασία, όχι από τον νόμο, αλλά από τη σύμβαση. Η σπαζοκεφαλιά γίνεται δυσκολότερη με τις εξαιρέσεις επιχειρήσεων που εργάζονται πενθήμερο έτσι κι αλλιώς ή έξι ημέρες…
Σήμανση στα ταξί για πληρωμή με κάρτα
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να περάσει διάταξη στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα υποχρεώνει όλα τα ταξί να φέρουν ειδική σήμανση στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η σήμανση αυτή θα λέει ότι τα ταξί είναι υποχρεωμένα να δέχονται πληρωμές με κάρτες, εφόσον οι πελάτες το επιθυμούν. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με τον τουρισμό, αλλά και από τις μετρήσεις που έδειξαν μεγάλη άρνηση από τον κλάδο να δέχεται πληρωμές με κάρτες. Οι έλεγχοι διαπίστωσαν από τις πρώτες ημέρες είτε άρνηση εξυπηρέτησης είτε δικαιολογίες, με συνηθέστερες τις εξής: δεν έχει ανοίξει ή συνδεθεί ο λογαριασμός, δεν ξέρω να χειρίζομαι το POS, σήμερα το πήρα, έχει ξεφορτίσει… Στην υποχρεωτικότητα εντάσσεται και η πληρωμή μέσω του IRIS Payments από τους έλληνες καταναλωτές. Οι πληρωμές μέσω IRIS έχουν μικρότερη προμήθεια και είναι άμεσες.
Αυτόματες επιστροφές τόκων
Χωρίς αίτηση, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς αναμονή θα επιστρέφει η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους τους τόκους που χρεώθηκαν κατά την προεξόφληση δόσεων ή ακόμη και του συνολικού ποσού ρυθμισμένων οφειλών. Από τον Σεπτέμβριο η διαδικασία αυτή θα γίνεται αυτόματα και αναμένεται να δώσει ανάσα κυρίως σε επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα όταν εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, βλέπουν τα ποσά αυτά να συμψηφίζονται με μελλοντικές δόσεις ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών μαζί με τους τόκους που θα επιβάλλονταν αν η δόση πληρωνόταν στην καταληκτική ημερομηνία.
Πιέσεις για έξτρα χρόνο στις δηλώσεις
Το ρολόι της ΑΑΔΕ δείχνει ότι απομένουν 11 ημέρες για να λήξει ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ομως τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν πατήσει το κουμπί της υποβολής. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν πώς εξελίσσεται ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων και προς το παρόν λένε ότι υπάρχει χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο δεν κλείνουν οριστικά το παράθυρο της παράτασης έστω και για λίγες ημέρες προκειμένου να μη χρεωθούν με πρόστιμα οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσή τους.
Χαρτί και μολύβι για επιδοτήσεις ρεύματος
Λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 2 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις ρεύματος, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των παρόχων, ενώ περισσότερες επιχειρήσεις, που υπολογίζονται σε 130.000, θα εισπράξουν συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα λάβουν επιπλέον χρήματα. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που διαβάζουμε στον ot.gr, αλλά και από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος μίλησε στο Real FM για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023.
Υπάλληλοι στα όρια νευρικής κρίσης
Πολλοί ζηλεύουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά δεν φαίνεται να είναι όλα ρόδινα. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα με 1.602 υπαλλήλους, την οποία επικαλείται το Politico, το ποσοστό που αντιμετωπίζει επαγγελματική εξουθένωση έχει εκτιναχθεί στο 38,9% από 33,2% το 2021. Ο αριθμός όσων βιώνουν σκέψεις αυτοκτονίας έχει αυξηθεί από 6% σε 9,1%, που αντιστοιχεί σε 146 υπαλλήλους. Το 72% των εργαζομένων ανέφερε τουλάχιστον ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, συμπεριλαμβανομένης της εξουθένωσης, της εξάντλησης και των διαταραχών διάθεσης.
Αλλάζουν οι προβλέψεις
Τα ισχυρότερα μέχρι τώρα μηνύματα μείωσης των επιτοκίων έστειλαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, αυξάνοντας την προοπτική ανακούφισης για τους αμερικανούς δανειολήπτες για πρώτη φορά από τότε που ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου,σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».