Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το επόμενο Σάββατο καθώς αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην ταυτόχρονη παρουσία τους στη Λευκωσία – τους δύο ηγέτες θα χωρίζει απόσταση ενάμισι χιλιομέτρου, με την Πράσινη Γραμμή ανάμεσά τους -, όπου θα εκτυλίσσονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέναντι, στα Κατεχόμενα, οι πομπώδεις, εορταστικές εκδηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των τουρκοκυπριακών Αρχών, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσημες τελετές, πορείες μνήμης και άλλα.

Ειδικά, μια ναυτική παρέλαση με 50 πλοία, επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Αναντολού» και ακροβατικές επιδείξεις της ομάδας «Τουρκικά Αστέρια» που θα «γράψουν» στον ουρανό της κατεχόμενης Λευκωσίας το… μισοφέγγαρο. Επιπλέον, η ρίψη 50 πυρών πυροβολικού και συναυλίες με στρατιωτικές και οθωμανικές μπάντες θα συμπληρώνουν τις προκλητικές φιέστες.

Ετσι, η 20ή Ιουλίου θα είναι ένα «κρας τεστ» για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και το κατά πόσο έχει γερά θεμέλια για να συνεχίσει αλώβητη έπειτα από τα όσα είναι πιθανόν να εκπεμφθούν εκείνα τα 24ωρα, με αφορμή την επέτειο, από πλευράς Αγκυρας και ψευδοκράτους.

Μολονότι σε ορισμένους υπάρχει η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη επέτειος, ακριβώς επειδή λαμβάνει χώρα εντός του νέου πλαισίου ελληνοτουρκικών σχέσεων στο οποίο κυριαρχεί η διάθεση για επίλυση των κρίσεων και η βούληση για ενίσχυση των συνεργασιών, δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή έντασης, εντούτοις, είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν ανοιχτοί δίαυλοι και ψυχραιμία ώστε να μη σημειωθεί κάποια παραφωνία που θα μπορούσε να ταράξει τα ήρεμα νερά εν μέσω θέρους.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο έλληνας Πρωθυπουργός, ενόψει της επετείου, προέταξε ενώπιον του τούρκου προέδρου το ζήτημα της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη, ενώ επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές είχαν προηγουμένως συμφωνήσει στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις καθώς και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας για επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Νωρίτερα, και προτού μπουν στην αίθουσα για τη σύντομη συνάντηση, η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, παρέδιδε στον Αντόνιο Γκουτέρες την έκθεση που της είχε αναθέσει να συντάξει προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για μια πορεία προς τα εμπρός στην Κύπρο.

Η ίδια επεδίωξε να βρεθεί στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη για επαφές με τον έλληνα και τον τούρκο ΥΠΕΞ, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να σημειώνει, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί της, την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος, «είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γκουτέρες.

Επειτα και από τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες με φόντο το Κυπριακό, το ενδιαφέρον πλέον είναι επικεντρωμένο στο να καταφέρει η ελληνοτουρκική διπλωματία να διαβεί χωρίς εντάσεις και ζημιές την 20ή Ιουλίου, κερδίζοντας το δύσκολο στοίχημα της επίτευξης της επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας, χωρίς ταυτόχρονα να σηκωθεί στο Αιγαίο «φουρτούνα».