Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα εργαζόμενοι σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ προσβλήθηκαν από γρίπη των πτηνών Η5Ν1, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τον κίνδυνο νέας πανδημίας και οι Δυτικές κυβερνήσεις σπεύδουν να προμηθευτούν εμβόλια και να ενισχύσουν την επιδημιολογική επιτήρηση.
Στο Κολοράντο των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν την Δευτέρα τέσσερα ακόμα κρούσματα μεταξύ εργαζομένων σε φάρμες με αγελάδες, ενώ εκκρεμούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για ένα πέμπτο πιθανό κρούσμα.
Η ανακοίνωση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανεβάζει σε τουλάχιστον επτά τα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών από τον Μάρτιο, όταν έγινε αντιληπτή η σιωπηλή επιδημία σε δεκάδες γαλακτοκομικές φάρμες.
Αν και η γρίπη Η5Ν1 έχει σκοτώσει 460 ανθρώπους από το 2003 μέχρι σήμερα, και το τελευταίο έτος έχει μεταδοθεί σε αρκετά είδη θηλαστικών, ο ιός δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων.
Όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα ανθρώπινα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι τέσσερις ασθενείς στο Κολοράντο εμφάνισαν μόνο ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού καθώς και επιπεφυκίτιδα, καθώς ο ιός φαίνεται ότι μπορεί να προσβάλλει τα μάτια. Κανένας πάντως δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Εμβόλια Η5Ν1
Η επιδημία στις αγελάδες είναι ανησυχητική, καθώς δίνει στον Η5Ν1 το περιθώριο να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να μεταδίδεται στον άνθρωπο από σταγονίδια στον αέρα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Το πιθανότερο είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια στον εξοπλισμό αρμέγματος των αγελάδων, οι οποίες συχνά εμφανίζουν μαστίτιδα αλλά δεν εκδηλώνουν άλλα συμπτώματα.
«Αν και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι αυτή τη στιγμή χαμηλός, ο ΠΟΥ λειτουργεί σε συνεχή κατάσταση ετοιμότητας για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης» δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, επικεφαλής πανδημικής ετοιμότητας και πρόληψης στον ΠΟΥ.
Με τη γρίπη των πτηνών να έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον σε 120 κοπάδια αγελάδων σε 12 πολιτείες, κάποιοι ειδικοί αρχίζουν να ανησυχούν ότι ΗΠΑHPaο ιός θα γίνει ενδημικός στις φάρμες.
Η πιθανότητα να σταματήσουμε την επιδημία «γίνεται όλο και μικρότερη κάθε μέρα» προειδοποίησε η Άνγκελα Ράσμουσεν του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά, κορυφαία ιολόγος.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε σχεδόν 700.000 δόσεις εμβολίου της βρετανικής CSL Seqirus με οψιόν για αγορά ακόμα 40 εκατ. δόσεων. Τα εμβόλια προορίζονται για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενο σε φάρμες, οι κτηνίατροι και οι τεχνικοί διαγνωστικών εργαστηρίων.
Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί εμβόλια, φοβούμενη νέα επιδημία στα εκτροφεία μινκ.
Οι ΗΠΑ στο μεταξύ παρήγγειλαν σχεδόν 5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της CSL Seqirus και χρηματοδοτούν τώρα τη Moderna με 176 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου και διαγνωστικών τεστ για τις αγελάδες, εργαλεία που δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα διαθέσιμα.
Για να προλάβουν τυχόν μεταπήδηση του ιού στον άνθρωπο, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν επίσης τις γενετικές αλληλουχίες του ιού για την αναγνώριση επικίνδυνων μεταλλάξεων.