Ο κορονοϊός είναι εδώ και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, απειλώντας ακόμη και τις ζωές μας, 4 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε εβδομάδα πεθαίνουν εξαιτίας της covid σχεδόν 1.700 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι στην υγεία, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό.
Στην Ελλάδα με βάση το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ (1-7 Ιουλίου), καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα 21 θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
Επιπλέον, έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σχέση με πριν από ένα μήνα και ο αριθμός των ασθενών έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με αυτούς που είχαμε μέσα στα νοσοκομεία πριν από ένα μήνα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η νέα παραλλαγή FLiRT του κορονοϊού, έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.
Θερινή έξαρση
Τα κρούσματα στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση κι αυτό το καλοκαίρι, λόγω και της FLiRT ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, η νόσηση είναι ήπια.
«Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, τα στελέχη του είναι εδώ. Είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Έχουμε τουρισμό, έχουμε κόσμο που πάει και έρχεται. Το νέο στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό, αλλά η κλινική εικόνα των ασθενών είναι ήπια», ανέφερε στο MEGA η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Η ίδια έχει πει ότι η έξαρση αυτή θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Είχε τονίσει δε ότι «φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση».
Είχε επισημάνει εξάλλου ότι «οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά δε θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».
«Δεν είναι καλή ιδέα να αρρωστήσουμε με κορονοϊό»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής της Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξήγησε στην ΕΡΤ, ότι για την έξαρση του κορονοϊού συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. «Ένας είναι η άκρως μεταδοτική καινούργια παραλλαγή την Flirt. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε απομακρυσμένοι χρονικά, από την ανοσοποιητική προστασία που είχαμε λόγω του ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση. Έτσι κι αλλιώς αυτή η μετάλλαξη ξεφεύγει της ανοσίας».
Ρόλο παίζει επίσης σύμφωνα με τον ειδικό, ο αυξημένος συγχρωτισμός λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και του τουρισμού «και βεβαίως ο γενικότερος εφησυχασμός που αφορά την παράλειψη μέτρων προστασίας, ατομικής προστασίας που παίρναμε στο παρελθόν.
Έχουμε διπλασιασμό των νοσηλειών. Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία», είπε προσθέτοντας ότι ευτυχώς το σύστημα τα καταφέρνει και δεν πιέζεται σε κρίσιμους τομείς όπως είναι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
«Όμως (οι άνθρωποι) αρρωσταίνουν, νοσηλεύονται και δυστυχώς έχουν τριπλασιαστεί περίπου και οι θάνατοι είναι γύρω στους 20 τη βδομάδα. Είναι άτομα υπερήλικα με πολλά συνοδά νοσήματα, κοινά νοσήματα, πίεση, ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια και αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα ή είναι άνθρωποι που παίρνουν ειδικά φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού τους και μπορεί να είναι ακόμη και νέοι άνθρωποι», είπε ο κ. Τζανάκης.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται και που κινδυνεύουν. Δεν είναι καλή, καθόλου καλή ιδέα για κανέναν από εμάς να αρρωστήσει καλοκαιριάτικα με τον κορονοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε».
Τα εμβόλια
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσησης.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», είχε επισημάνει στην δημόσια τηλεόραση ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σε ποια μέρη ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα
Tα πιο «ένοχα» περιβάλλοντα για την μόλυνση από την COVID-19 παραμένουν οι κλειστοί εσωτερικοί χώροι με περιορισμένη ροή φρέσκου αέρα, όπου μεγάλος αριθμός ατόμων συγκεντρώνεται για περισσότερο από 10 λεπτά, όπως αναφέρει το iatropedia, που επικαλούμενο νέα μελέτη συμπληρώνει ότι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει τους διαφορετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στο επίπεδο κινδύνου για COVID-19 σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Αυτοί είναι:
- Ιικοί παράγοντες: μεταδοτικότητα και επιπολασμός
- Ανθρώπινοι παράγοντες: χρήση μάσκας, κίνηση και επίπεδο συνομιλίας
- Παράγοντες ποιότητας αέρα: μέγεθος δωματίου, πληρότητα και επίπεδα αερισμού
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κίνδυνος μόλυνσης από COVID-19 είναι υψηλότερος στα εξής 8 μέρη:
- Μπαρ και εστιατόρια
- Γυμναστήρια
- Χώροι με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση
- Αεροπλάνα, τρένα και πλοία
- Πολυσύχναστες παραλίες και πισίνες
- Αθλητικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και θρησκευτικές λειτουργίες
- Κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους
- Υπαίθριες κοινωνικές συναναστροφές