Διαδοχικές συνεδριάσεις της διεύθυνσης των φυλακών του Φιέρι μέσα στο Σαββατοκύριακο χρειάστηκαν για να δοθεί το «πράσινο φως» από τις αλβανικές Αρχές για την άδεια στον Φρέντι Μπελέρη από σήμερα, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που ξεκινάει αύριο στο Στρασβούργο. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του Μπελέρη ήταν ο μόνος τρόπος, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να εξασφαλιστεί ότι θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως ευρωβουλευτής της ΝΔ. Από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο για τη χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας, ενώ την ίδια επιθυμία διεμήνυσαν, διά της διπλωματικής οδού, στην Αλβανία και παράγοντες, από την Ευρωβουλή, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Υπήρχε κι ένα ακόμη ειδικό κίνητρο για την κινητοποίησή τους: στην πρώτη αυτή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και δεν ρισκάρουν να λείψει ούτε μία ψήφος.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Στο Στρασβούργο μέσω Αθήνας

Το Σαββατοκύριακο η επιτροπή των φυλακών όπου κρατείται ο Μπελέρης έκανε τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις, στις οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά οι λεπτομέρειες για την άδειά του. Γι’ αυτό υπήρξαν και καθυστερήσεις στην επίσημη ανακοίνωσή της. Συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες των μετακινήσεών του από τα Τίρανα στην Αθήνα και στο Στρασβούργο μέσω Φρανκφούρτης, το πού θα καταλύσει και ποια θα είναι η συνοδεία του. Η άδεια, λοιπόν, ξεκινάει τυπικά από τις 6.30 το πρωί σήμερα. Αργότερα, μετά τις 10 το πρωί, θα ταξιδέψει από τα Τίρανα για την Αθήνα, όπου, από ό,τι μαθαίνω, θα κάνει τις πρώτες on camera δηλώσεις του εκτός φυλακής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από εκεί θα ταξιδέψει και με άλλους γαλάζιους ευρωβουλευτές για τη Φρανκφούρτη από όπου θα μεταβούν στο Στρασβούργο. Το Σάββατο το απόγευμα θα πρέπει να βρίσκεται πίσω στη φυλακή αλλά έχει αφεθεί ανοιχτή η δυνατότητα παράτασής της, κατόπιν συνεννοήσεων, εφόσον χρειαστεί.

Συναντήσεις

Ο Μπελέρης, πάντως, μπορεί να εκμεταλλευθεί ένα χρονικό διάστημα σχεδόν τεσσάρων ωρών πριν αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, συνεπώς υπάρχει το περιθώριο για μια έξοδο από το αεροδρόμιο και κάποιες σύντομες συναντήσεις στην Αθήνα, αλλά με έντονο πολιτικό μήνυμα, όπως και για ένα μεσημεριανό γεύμα.     

Νέα προσφυγή από Ανδρουλάκη

Ενα τέτοιο καλοκαίρι είχε σκάσει η είδηση της απόπειρας παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το παράνομο λογισμικό Predator και της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Δύο χρόνια μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι δικηγόροι του ακόμη κουβαλούν τον πονοκέφαλο της υπόθεσης. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ετοιμάζουν ακόμη μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (τη δεύτερη) με επίδικο, αυτή τη φορά, την άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας να τον ενημερώσει για τους λόγους της «επισύνδεσής» του, κάνοντας λόγο για παραβίαση των άρθρων 8 (για την παραβίαση της ιδιωτικότητάς του) και 6 (για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ΕΣΔΑ. Παράλληλα, η πλευρά Ανδρουλάκη είχε από την πρώτη στιγμή αναγγείλει την προσφυγή και στο αρμόδιο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ωστόσο αποφάσισε να κλιμακώσει τις νομικές αντιδράσεις για να κερδίσει χρόνο και να μη χαθεί το μομέντουμ. Αφού κι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα της ενημέρωσής του ειδικά θα το πάει μέχρι τέλους.

Κόντρα για τις κουκούλες

Νέος γύρος κόντρας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε χθες για τις τελευταίες εξελίξεις με τους «προστατευόμενους μάρτυρες» της υπόθεσης Novartis, έπειτα από δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», που τους φέρει να έλαβαν 56.000.000 ευρώ από τις αμερικανικές Αρχές και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη που ζητούν την επίσημη αποκάλυψη των ταυτοτήτων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε να αντιτίθεται στην προοπτική αυτή, διατυπώνοντας ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση προσπαθεί «να εκφοβίσει ή να αποτρέψει κάποιους μάρτυρες σε άλλες υποθέσεις». Επανερχόμενος με αναφορές στις υποκλοπές και τα Τέμπη. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε αντιστρέφοντας τα ερωτήματα: «Γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσει χωρίς περιστροφές γιατί καλύπτει τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας».