Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε σήμερα τον 39χρονο γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Με την κίνηση αυτή συμπληρώνεται το «καρέ» των αντίπαλων υποψηφίων, με το δίδυμο Τζο Μπάιντεν – Καμάλα Χάρις από την πλευρά των Δημοκρατικών και Ντόναλντ Τραμπ – Τζέι Ντι Βανς από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων.

Με τη διαφορά ότι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών πληθαίνουν οι φωνές που θα ήθελαν τη Χάρις στην θέση της υποψήφιας προέδρου, και απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ… έξω από την εικόνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζέι Ντι Βανς εξελέγη στη γερουσία των ΗΠΑ το 2022, κερδίζοντας την έδρα στην πολιτεία του Οχάιο.  Γεννήθηκε στην πόλη Μίντλετον του Οχάιο και υπηρέτησε στο Σώμα των Πεζοναυτών. Αργότερα φοίτησε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και τελικά αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Γέιλ. Υπήρξε εταιρικός δικηγόρος και στη συνέχεια εργάστηκε στον κλάδο της τεχνολογίας ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Συγγραφέας του μπεστ-σέλερ Hillbilly Elegy

Το όνομά του έγινε γνωστό σε όλες τις ΗΠΑ το 2016,  όταν έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ηillbilly Elegy», που θα  μεταφραζόταν ως «Ελεγεία για τους Χωριάτες».  Το βιβλίο που έχει υπότιτλο «Τα απομνημονεύματα μιας οικογένειας, και μιας κουλτούρας σε κρίση» και εξιστορεί τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ίδιου και οικογένειάς του, και τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα της γενέτειράς του, του Middletown του Οχάιο, όπου οι γονείς της μητέρας του μετακόμισαν όταν ήταν νέοι. Το βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2020, σε σκηνοθεσία Ρον Χάουαρντ, με πρωταγωνίστριες τις βραβευμένες με Όσκαρ ηθοποιούς  Γκλεν Κλόουζ και την Έιμι Άνταμς.

Δήλωση μετάνοιας: «Έκανα λάθος για τον Τραμπ»

Kατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Βανς κατέστησε σαφή την περιφρόνησή του για τον Τραμπ, λέγοντας ότι «δεν υπήρξα ποτέ τύπος που να γουστάρει τον Τραμπ» και «δεν βλέπω τον Τραμπ να προσφέρει λύσεις».

Ωστόσο, ο Βανς ευθυγραμμίστηκε τελικά με τον πρώην πρόεδρο, επαινώντας τη θητεία του και ζητώντας συγγνώμη για τις επιθέσεις του εναντίον του κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News τον Ιούλιο του 2021. Η συγγνώμη του ήρθε περίπου την ίδια στιγμή που ο Βανς μπήκε στην κούρσα για τη  θέση στη Γερουσία του Οχάιο. «Μίλησα ανοιχτά για τα επικριτικά πράγματα που είπα (σ.σ. για τον Τραμπ). Μετανιώνω γι’ αυτά και μετανιώνω που έκανα λάθος για τον τύπο», δήλωσε ο Βανς στο Fox News το 2021.