Μετά την επιβεβαίωση της υποψηφιότητας της από τη Σύνοδο Κορυφής, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, υπέβαλε την παραίτηση της προκειμένου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η προσωρινή πλέον πρωθυπουργός της χώρας οδήγησε το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της στη νίκη το 2019 και το 2023 και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Εσθονίας από το 2021. Θα παραμείνει προσωρινή πρωθυπουργός έως ότου επιβεβαιωθεί η νέα κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της Εσθονίας ERR.

Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας

Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα πρότεινε την υπουργό κλίματος Κρίστεν Μιχάλ για τη θέση της μελλοντικής πρωθυπουργού, εν αναμονή διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του στο συνασπισμό, το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 και τους σοσιαλδημοκράτες.

Σημειώνεται δε ότι το κόμμα της Κάγια Κάλας αναμένεται να εκλέξει τον νέο του αρχηγό στις 8 Σεπτεμβρίου.

Λίγα λόγια για την Κάλας

Ο παππούς της ήταν ο Έντουαρντ Άλβερ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και πρώτος αρχηγός της Εσθονικής Αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919.

Η Κάλας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου το 1999 με πτυχίο νομικής.

Από το 2007 παρακολούθησε την Εσθονική Σχολή Επιχειρήσεων, κερδίζοντας Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 2010.

Πριν μπει στον χώρο της πολιτικής εργάστηκε ως δικηγόρος.

Το 2011 έγινε μέλος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος και την ίδια χρονιά εξελέγη στο κοινοβούλιο της Εσθονίας, όπου προέδρευσε της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων μέχρι το 2014.

Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έλαβε 21.498 ψήφους.