«Δέχεστε αίτημα από νοσοκομείο για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Τι κάνετε; Προωθείτε το αίτημα απευθείας στο υπουργείο Υγείας για έγκριση;», «Πώς θα καλύψετε άμεσα κενά σε γιατρούς, στην περίπτωση που προκύψει επιτακτική ανάγκη; Ποιες λύσεις θα προκρίνατε;» ή «Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητά σας, σύμφωνα με το σχέδιο που έχετε στην περίπτωση που αναλάβετε καθήκοντα;»: αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι διοικητές της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής την περασμένη Παρασκευή, με τη διαδικασία να συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα για το σύνολο της χώρας.
Η αποτελεσματικότητα, η ικανότητα να διαχειρίζονται κρίσεις και να αντιμετωπίζουν προβλήματα, η ηγετικότητα και η οργανωτικότητα είναι τα… πεδία στα οποία εξετάστηκαν ήδη σε αυτή την τελευταία και πλέον καθοριστική φάση οι συνολικά 10 υποψήφιοι για τις ΥΠΕ της Αττικής. Και ποιοι κόπηκαν; Οπως όλα δείχνουν, εκείνοι που εμφάνισαν αδυναμία στρατηγικής αντίληψης, δεδομένου πως το υπουργείο Υγείας θέλει την επόμενη γενιά διοικητών πιο ευέλικτη, καθώς θα μεταβιβαστούν σταδιακά επιπλέον αρμοδιότητες στις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας.
Σήμερα, η ίδια διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί και θα τερματιστεί το απόγευμα, καθώς στη θέση του συνεντευξιαζόμενου θα κάθονται διαδοχικά οι υποψήφιοι της 3ης, της 4ης και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ αύριο το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί για τους υποψήφιους διοικητές της 6ης και της 7ης ΥΠΕ. Ετσι, συνολικά τα πρώτα δύο 24ωρα της τρέχουσας εβδομάδας θα δώσουν προφορικές εξετάσεις ακόμα 28 στελέχη της Υγείας που διεκδικούν το τιμόνι μιας (ή και περισσότερων) ΥΠΕ ανά τη χώρα.
Η ανάδειξη των ικανοτήτων
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και όπως σημείωναν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους, οι δομημένες συνεντεύξεις στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι είναι κατά τέτοιον τρόπο σχεδιασμένες, ώστε οι ερωτήσεις, αν και προκαθορισμένες, να μην είναι «ξύλινες». Συνεπώς, παρότι στην πρώτη φάση της γραπτής εξέτασης οι υποψήφιοι δοκιμάστηκαν πάνω σε γενικές γνώσεις και δεξιότητες (π.χ. παραγωγικός και επαγωγικός συλλογισμός), στη δεύτερη φάση στόχος είναι η ανάδειξη των ικανοτήτων τους στη διαχείριση πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν ούτως ή άλλως το ΕΣΥ.
Εξού και τα θέματα που καλούνται να αναλύσουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης – που διαρκεί κατά μέσο όρο περί τα 20-30 λεπτά της ώρας – δεν είναι γενικά και αόριστα, αλλά ακουμπούν σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας και της φροντίδας των ασθενών αλλά και της διαχείρισης των νοσοκομείων, όπως είναι για παράδειγμα το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών τους.
Υπό το πρίσμα αυτό και όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Υγείας, σε καμία περίπτωση δεν θα τεθούν ερωτήσεις-κλισέ, όπως… «ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα σας;». Αντιθέτως, οι προτυποποιημένες ερωτήσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα, και μάλιστα με διακριτό περιεχόμενο, όπως άλλωστε και οι ανάγκες των ΥΠΕ, με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να αξιολογούνται επί ίσοις όροις.
Στοχευμένα όμως θα είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν και στην επόμενη φουρνιά υποδιοικητών από τα μέλη της Επιτροπής που αξιολογούν μέσω της συνέντευξης τους υποψηφίους – πρόκειται για τη γ.γ. Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, τον γ.γ. Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, τη γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, καθώς και εκπροσώπους του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Επειτα, και σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, με τον πίνακα που θα αναγράφει τους τρεις επικρατέστερους ανά ΥΠΕ να αποστέλλεται στην ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους. Και αυτό διότι ο νομοθέτης προβλέπει πως ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, θα είναι αυτός που θα αναλάβει την πολιτική απόφαση επιλογής διοικητή και υποδιοικητή.
Εν τω μεταξύ, η οριστικοποίηση των νέων διοικήσεων των συνολικά επτά ΥΠΕ ανά τη χώρα αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή των νέων διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων, συμμετέχοντας στις κρίσεις και συνεπακόλουθα στη διαδικασία επιλογής τους. Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν αρκετούς μήνες, καθώς, όπως σημείωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι νέοι διοικητές του ΕΣΥ θα προσληφθούν έως τον Νοέμβριο.