Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, για να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» σε δύο σημαντικά προγράμματα προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σημαντικότερο είναι η απόκτηση της πρώτης μοίρας των 20 αεροσκαφών F-35, που έχει πάρει και την έγκριση από την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής. Απομένει το σημερινό πέρασμά του από το ΚΥΣΕΑ και, στη συνέχεια, η γνωστοποίηση της έγκρισης στην αμερικανική κυβέρνηση μέσω επιστολής από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών, ενώ θα ακολουθήσουν και ξεχωριστές συμφωνίες για τον οπλισμό που θα φέρουν. Αν όλα «τρέξουν» με τους ρυθμούς που περιμένουμε, το υπουργείο Αμυνας εκτιμά πως θα δούμε τα πρώτα μαχητικά stealth να φτάνουν στην Ανδραβίδα στις αρχές του 2028. Οσο για το δεύτερο… πιάτο στο «μενού» του ΚΥΣΕΑ, αυτό είναι τα πρώτα τέσσερα (από τα συνολικά οκτώ) μη επανδρωμένα ελικόπτερα που σκοπεύει να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, για να εξοπλίσουν τις γαλλικές φρεγάτες FDI κλάσης «Κίμων».
Το email-gate παραμένει ανοικτό
Νέα συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Θυμίζω ότι μετά τα πρόστιμα στην πρώην ευρωβουλευτή και το υπουργείο Εσωτερικών, εκκρεμεί η απόφαση της Αρχής και για τη ΝΔ και τον πρώην τομεάρχη Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο (ο οποίος, όπως τονίζει, παραμένει μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ). Και δεν πρόκειται για μια τυπική εκκρεμότητα. Σας είχα γράψει ότι στο κομμάτι αυτό της έρευνας της Αρχής διατυπώθηκαν πολλές αντιφάσεις. Τις οποίες επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επιμένει ότι δεν ήταν αυτός που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών την επίμαχη λίστα με τα email των αποδήμων ψηφοφόρων. Διαψεύδει, δηλαδή, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και καταθέσεις ενώπιον της Αρχής που τον έφεραν να παρέλαβε αυτός τα στοιχεία από συνεργάτη του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και στη συνέχεια να τα προώθησε στην Ασημακοπούλου.
Παραλήπτης… φάντασμα
Ο Θεοδωρόπουλος δεν έχει μείνει στις υπόνοιες αλλά έχει φωτογραφίσει ξεκάθαρα (ενδεχομένως και ονομάσει πλέον) το πρόσωπο στο οποίο διέρρευσε, αρχικά, η λίστα κι από το οποίο την παρέλαβε αυτός. Φέρεται δε να είναι ενοχλημένος για το ότι του αποδόθηκε μεγαλύτερο μέρος ευθύνης από όση του αναλογεί, κατά τη δική του εκτίμηση πάντα. Ολα αυτά είναι εις γνώση της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία έχει κληθεί να τα ερευνήσει και δεν αποκλείεται να έχουμε κι εκπλήξεις στην απόφασή της. Σε ό,τι αφορά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, η έρευνα πήγε… διακοπές και νεότερα θα έχουμε από τέλη Αυγούστου.
Περιμένοντας τον Γκουτέρες
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν απ’ τη μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή έχουμε, παράλληλα, και ημέρες διπλωματικής κινητικότητας στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Αγκυρας, υπό το βλέμμα του ΟΗΕ. Κι ενώ όλοι αναμένουν να δουν την τουρκική φιέστα στα κατεχόμενα το Σάββατο και τι θα πει ο Ερντογάν, στο παρασκήνιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ερσίν Τατάρ αναμένουν ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το επόμενο βήμα του διαλόγου, με επιστολή που είναι πιθανό να αποσταλεί εντός του καλοκαιριού. Εν ολίγοις, όχι μόνον η Αθήνα, αλλά και η Αγκυρα έχουν ανάψει το «πράσινο φως» στον ΟΗΕ για μια νέα προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά Γκουτέρες έχει εκφραστεί η επιθυμία το φθινόπωρο να τους καθίσει σε ένα τραπέζι για να δει αν μπορούν να προχωρήσουν σε επανέναρξη των διαβουλεύσεων, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πια πως ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα.
Εφ’ όλης της ύλης
Τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, άλλωστε, παράλληλα με τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Γάζα και την Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των διαδοχικών συναντήσεων που έκανε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων. Ο Στέφανος Κασσελάκης, που συνοδευόταν από τη Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο Δημήτρη Παπαγεωργίου, στάθηκε με ανησυχία στις «προκλητικές τουρκικές ενέργειες», τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την άλλη, στάθηκε μαθαίνω κυρίως στο Κυπριακό, που είναι και επίκαιρο, συμφωνώντας με τη γραμμή υπέρ του ανοίγματος νέου γύρου διαλόγου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα (που επιστρέφει από την Κούβα) εκπροσώπησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος που εκτίμησε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που διαμορφώνονται με βάση τις ΝΑΤΟϊκές επιδιώξεις.