Τα εσωκομματικά δράματα δεν έλειψαν ποτέ από το ρεπερτόριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι όταν το κόμμα ζούσε το όνειρο της κυβερνώσας Αριστεράς, οι σύντροφοι δεν έκρυβαν τους καβγάδες τους πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των οργάνων του. Κάθε διαφωνία πάνω στην κυβερνητική πολιτική, το κομματικό ύφος ή τις ιδεολογικές ανησυχίες των παλιών συριζαίων, των ορθόδοξων, έφτανε τελικά στις οθόνες του φιλοθεάμονος κοινού.

Γι’ αυτό η τωρινή διαμάχη μεταξύ του νυν αρχηγού και του προκατόχου του δεν εξέπληξε κανέναν από τους φανατικούς των συριζαϊκών σίριαλ. Και για τον ίδιο λόγο ο πρώτος μπορεί να αφήνει αιχμές κατά του δεύτερου τόσο βαριές όσο οι αναφορές σε μαύρα ταμεία, χωρίς όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των κασσελακικών δηλώσεων να διακρίνουν κάτι σοβαρότερο από μια προσπάθεια αποτσιπροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως η διαγραφή οποιουδήποτε αποτυπώματος του «ιστορικού ηγέτη» του κόμματος η λύση για τα χαμηλά του ποσοστά, εκλογικά και δημοσκοπικά; Αν δηλαδή αποτάξει τα τσιπρικά του χρόνια, θα ξαναζήσει τις μέρες που η ελπίδα ερχόταν;

Καρπός

Η μια ανάλυση δίνει καταφατική απάντηση στο ερώτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχασε στις εθνικές εκλογές με νταμπλ σκορ, λένε οι θιασώτες της.  Αρα, προκειμένου το κόμμα να διατηρήσει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ουσία, κι όχι μόνο τυπικά, οφείλει να αναζητήσει μια νέα ταυτότητα, διαφορετική από εκείνη που είχε κατασκευάσει γι’ αυτό ο προηγούμενος πρόεδρός του. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις στον τελευταίο αναπόφευκτα ερμηνεύονται ως αποδόμηση του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι έτσι, κριτικάροντας τη μοναδική περίοδο που το κόμμα κοιτούσε το κοινοβουλευτικό περιθώριο από τα έδρανα της κυβέρνησης, μουτζουρώνεται η εικόνα που διαλαλεί πως θέλει να προβάλλει ο τωρινός του επικεφαλής: η εικόνα της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης – επειδή, σύμφωνα με όποιους ενστερνίζονται την παραπάνω άποψη, οι υπαινιγμοί που αφήνει ο Κασσελάκης αμφισβητούν την κυβερνητική τεχνογνωσία της Κουμουνδούρου.

Το δίλημμα στο οποίο προσπαθούν να βρουν λύση νεοπροεδρικοί και παλιά φρουρά ίσως είναι ψευδές, πάντως. Εδώ κι έναν χρόνο η μείζων αντιπολίτευση παράγει ειδήσεις που επιβεβαιώνουν όσους ισχυρίζονται πως η εποχή της συριζαϊκής άνθησης έχει τελειώσει και το σημερινό κόμμα είναι ο καρπός που έβγαλε.