Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να πακετάρεις μια παράξενη σημαία, να κάνεις δυόμισι ώρες δρόμο, να τρέχεις στην Επίδαυρο, να ψάχνεις πάρκινγκ, να δεις άλλες τρεις ώρες «Ορέστεια» για να φωνάξεις στο τέλος «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Παρ’ όλο που οι Ατρείδες δεν είχαν καμία σχέση με το Μεσανατολικό (ούτε ήξεραν πού πέφτει η Μέση Ανατολή, υποθέτω), ισλαμιστές τότε δεν υπήρχαν, οι Μυκήνες δεν βρίσκονται στη Γάζα και ο Αισχύλος δεν είχε πολλά πάρε-δώσε με το Ισραήλ ή τη Χαμάς.

Δεν έχει νόημα. Είναι απλώς διαμαρτυρία. Χωρίς αποδέκτες και χωρίς αποτέλεσμα. Αν ήταν να απελευθερώσει η Επίδαυρος την Παλαιστίνη θα την είχαμε λευτερώσει από την εποχή της Κατίνας Παξινού.

Αλλά ο κάθε περίεργος θέλει να διαμαρτυρηθεί. Πήρε ο άλλος ο διαταραγμένος το τουφέκι και πήγε να καθαρίσει τον Τραμπ.

Επειδή δεν του αρέσει ο Τραμπ. Ή επειδή διαφωνεί με τον Τραμπ. Ή επειδή δεν εγκρίνει το χρωμοσαμπουάν του Τραμπ.

Τελικά σκότωσε έναν άσχετο άνθρωπο. Που δεν ήταν ο Τραμπ. Σκοτώθηκε κι ο ίδιος. Κι έγινε μπάχαλο η Αμερική κι ο πλανήτης.

Ωραία διαμαρτυρία. Να μαζευτούμε να την κάνουμε και μεταξύ μας. Αν μάλιστα βγάλουμε και καμιά πενηνταριά εκατομμύρια δολάρια, όπως οι μάρτυρες της Νovartis, ακόμη καλύτερα.

Τουλάχιστον οι απελευθερωτές της Επιδαύρου… συγγνώμη, της Παλαιστίνης, δεν πείραξαν και κανέναν. Φώναξαν, ξέδωσαν, μάζεψαν τη σημαία και πήγαν σε καμία ταβέρνα στο Λυγουριό.

Γεγονός που επιτρέπει και σ’ εμένα να ενώσω τη φωνή μου με τις διαμαρτυρίες τους χωρίς τον κίνδυνο να φάω καμία αδέσποτη.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη, λοιπόν. Λευτεριά και στους Ουιγούρους. Λευτεριά και στη Νότια Οσετία. Λευτεριά και στη Μαρίνα που είναι έγκυος στο πρώτο της.

Διότι η διαμαρτυρία δεν είναι δύσκολο πράγμα. Αποτελεί μια πρωτόγονη κι ανεπεξέργαστη εκδοχή της κριτικής. Εκδηλώνεται κυρίως σε δρόμους, πεζοδρόμια και καφενεία. Με τσίπουρο.

Αντιθέτως η κριτική είναι μια έλλογη επεξεργασία που καταλήγει σε λογικά ή ανόητα επιχειρήματα τα οποία πάντως μπορεί να αντιπαραθέσεις σε κάποια άλλα επιχειρήματα χωρίς απαραιτήτως να κάνεις ζημιά σε κανέναν.

Δεν σου αρέσει ο Τραμπ; Μην τον ψηφίζεις ή γράψε άρθρα εναντίον του. Δεν χρειάζεται να τον τουφεκίσεις.

Βαριέσαι την «Ορέστεια»; Πήγαινε να δεις Αριστοφάνη.

Θέλεις λευτεριά στην Παλαιστίνη ή την Αμπχαζία; Κανένα πρόβλημα. Οργανώνεις διεθνή ημερίδα στο Πάντειο και δεν ανεβοκατεβαίνεις την Κηφισίας μέσα στον καύσωνα.

Και θα πετύχει η διεθνής ημερίδα;

Δεν ξέρω. Αλλά τουλάχιστον δεν θα έχεις στείλει κανέναν στο νοσοκομείο. Ασε που θα γλιτώσεις και το πηγαινέλα μέσα στον καύσωνα.