«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα από την άνοδο των τιμών του ρεύματος. Την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων θα κάνει αύριο (17/7) το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει μια «τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, λαμβάνουμε μέτρα».

«Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ – ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός και συνολικά να μην έχουμε συνθήκες περιφερειακού καύσωνα, διότι κι αυτές προκαλούν τις υψηλές τιμές ενέργειας – και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε», προσέθεσε.

«Ο Πολακισμός θα πάρει θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε αρχικά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως ήταν ένα «άγριο συμβάν».

«Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες μας. Πολιτική βία και τρομοκρατία είχαμε και στην πατρίδα μας. Επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει διαφωνίες πολιτικά. Είμαστε αντίπαλοι και όχι εχθροί, το έχω πει πολλές φορές. Καλό όλοι να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό που συμβαίνει. Πολιτικές ‘ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε’ που ακούστηκαν, στην πατρίδα μας δεν έχουν θέση», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προφανώς υπάρχει τοξικότητα και στην πατρίδα μας. «Είδαμε χθες αδιανόητες αναφορές από τον κ. Πολάκη κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς, ο Πολακισμός θα πάρει θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως υπήρξαν άμεσες κυρώσεις, με συνοπτικές διαδικασίες, και τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Δικαιωθήκαμε για την υπόθεση Novartis»

Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «δικαιώνεται αυτό που είχαμε πει για πολιτική συνομωσία. Δόθηκαν πολλά λεφτά, προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν ρόλο τους ως προστατευμένοι μάρτυρες, μόνο που αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα», όπως είπε.

Και προσέθεσε: «Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι πιο άθλιο έχω δει στην πολιτική: Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».

Για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «είμαστε μία κυβέρνηση που εκλέχθηκε για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτές υλοποιούμε. Ορίζοντάς μας είναι η τετραετία. Οι πολίτες είχαν δυνατότητα να στείλουν μήνυμα και το έστειλαν: ‘Δεν αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από τη ΝΔ, αλλά καθόμαστε στην άκρη και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε’. Προφανώς είναι θέμα και προσώπων και πολιτικών», τόνισε.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο»

Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι ένα πανευρωπαϊκό, ένα δομικό πρόβλημα και υποστήριξε πως «αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα», ανέφερε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά, που οφείλει να ελέγξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η αύξηση των μισθών».

«Δεν θα πάω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης»

Ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση ΦΠΑ, παρότι το ζητούν επισταμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για αν θα ανακοινώσει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος να έρθω στη ΔΕΘ σαν Άη Βασίλης. Η προσήλωση στη δημοσιονομική τάξη είναι δεδομένη γι’ αυτή την κυβέρνηση».

Όσο για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρυσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Μας απασχολεί, διότι θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Τελευταία προειδοποίηση στους γιατρούς πριν την επίταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει την σύγκρουση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι «απειλούνται» με επίταξη, για να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ.

«Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά, έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», ανέφερε αρχικά.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη, αλλά την κοινωνική ευθύνη».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Όπως είπε, «όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Και γι’ αυτό πριν φτάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο, θα έλεγα, σκληρά μέτρα, εγώ κάνω μια έκκληση. Είμαστε διατεθειμένοι – και το υπουργείο – να συζητήσουμε και με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους εκεί όπου έχουμε το πρόβλημα».

«Κάνω μια τελευταία έκκληση – το τονίζω το ‘τελευταία έκκληση’ – διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων», υπογράμμισε μάλιστα.

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά: «Αλλιώς, έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, το οποίο τελικά τους αφορά όλους. Διότι προφανώς είναι καλό για μια πόλη, για μια τοπική κοινωνία, για ένα νησί να έχει ένα νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες».