Οι στενές σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με την οπαδική βία και ο ηγετικός ρόλος νονών της νύχτας στους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού αποκαλύφθηκε από την εξάρθρωση ίσως της πιο μεγάλης και σκληρής συμμορίας μπράβων που πουλούσε προστασία και εκβίαζε δεκάδες καταστήματα, ακόμα και πολύ γνωστά νυχτερινά κέντρα σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αρχηγός της συμμορίας ήταν ένας 59χρονος, παλιός γνώριμος των Αρχών που για χρόνια συμμετείχε στις ομάδες των πιο γνωστών και εμβληματικών ανθρώπων της νύχτας που σταδιακά τα τελευταία χρόνια δολοφονήθηκαν σταδιακά σε μαφιόζικες ενέδρες θανάτου.

Ο «πράσινοι» χούλιγκαν

Ως υπαρχηγούς φέρεται να είχε τουλάχιστον 3 από τους 4 χούλιγκαν του Παναθηναϊκού που συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, μετά το αιματηρό επεισόδιο έξω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ουσιαστικά αποτελούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της συμμορίας πραγματοποιώντας εμπρηστικές επιθέσεις και όχι μόνο στους καταστηματάρχες που δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς και αρνούνταν να πληρώσουν για την προστασία που τους πουλούσαν.

Μάλιστα ο ένας από τους χούλιγκαν μαζί με ένα άλλο μέλος της συμμορίας, είχαν την αποκλειστική πρόσβαση και διαχείριση της αποθήκης στα Λιόσια όπου έκρυβαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο με όπλα, σφαίρες, χειροβομβίδες, φωτοβολίδες, μαχαίρια, σπαθιά και σιδερογροθιές.

Η επίθεση με χειροβομβίδα

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στην εξάρθρωση της σκληρή συμμορίας ξεκινώντας τις έρευνες μετά από μια επίθεση με χειροβομβίδα στις 5 Σεπτεμβρίου του 20203 σε πολυκατοικία στην Κυψέλη.

Όπως διαπιστώθηκε εκείνη η επίθεση ήταν στο πλαίσιο του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού. Δράστες ήταν δύο από τους συλληφθέντες με το διπλό ρόλο  και στόχος δύο άλλοι οργανωμένοι οπαδού του Παναθηναϊκού που διέμεναν σε εκείνη την πολυκατοικία.

Η Αστυομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τους δράστες και να χαρτογραφήσει το δρομολόγιο που ακολούθησαν κατά τη διαφυγή τους και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για την εξάρθρωση της συμμορίας.

Ακολούθησαν εντατικές έρευνες, με άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολουθήσεις δεκάδων ατόμων όπου εξακριβώθηκε ο ρόλος του καθενός.

Πρωταγωνιστές οπαδοί του ΠΑΟ στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης

Όπως αναφέρθηκε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται το πρόσωπο με τα αρχικά Α.Γ., 59 ετών με το προσωνύμιο «Αρκούδος». Παλιός γνώριμος των Αρχών που έχει απασχολήσει για παρόμοιες υποθέσεις και θεωρείται ένας από τους παλιούς νονούς της νύχτας που είχε αρχηγούς μεγάλα ονόματα που έχουν δολοφονηθεί. Ο Α.Γ. φέρεται να έδινε εντολές για παροχή προστασίας και “χτυπήματα” σε καταστήματα. Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του σπαθιά, περίστροφο, πιστόλι και 119.000 ευρώ.

Υπαρχηγοί της συμμορίας των νονών της νύχτας είναι οι:

-Κ.-Ρ. Α, 32 ετών: Οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, φυσικός αυτουργός σε εμπρηστικές επιθέσεις. Βρέθηκαν πέντε πυροβόλα όπλα, και χειροβομβίδες. Είχε συλληφθεί 3 φορές στο παρελθόν.

-Π.Π., 36 ετών: Οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, φυσικός αυτουργός σε εμπρηστικές επιθέσεις. Βρέθηκαν φυσίγγια και μαχαίρια. Πρόκειται για σεσημασμένο με συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενδοοικογενειακή βία και εκβιασμούς.

-Σ.Β., 30 ετών: Οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, φυσικός αυτουργός σε εμπρηστικές επιθέσεις. Βρέθηκαν πιστόλι, περίστροφο και αναδιπλούμενα μαχαίρια.

Οι έρευνες

Από την μέχρι τώρα έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, έχουν εξιχνιασθεί 78 εκβιάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, 5 εμπρησμοί, εκ των οποίων -1- σε όχημα, -1- έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων και -1- σε οικία καθώς και -1- περίπτωση σωματικής βλάβης, ενώ κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν, μεταξύ των άλλων, βρέθηκε κυριολεκτικά ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Χαρακτηριστικό της δράσης της συμμορίας ήταν σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Φώτης Ντουΐτσης το εξής:

«Με βάση όλο το εύρος της εγκληματικής δράσης της επίδικης Εγκληματικής Οργάνωσης, καθίσταται σαφές ότι, τα μέλη της επεδίωκαν σταθερά και αποφασιστικά, την αντικατάσταση του κοινωνικού ρόλου και των υπηρεσιακών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, με προφανή στόχο και σκοπό, οι πάσης φύσεως καταστηματάρχες και λοιποί ενδιαφερόμενοι, να αποτείνονται στην Εγκληματική Οργάνωση «για την διευθέτηση οποιουδήποτε θέματος» και όχι στην Ελληνική Αστυνομία, ως Δημόσιο Οργανισμό της Ελληνικής Πολιτείας.

Γι’ αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης και κάθε είδους συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, που δέχονται απειλές και εκβιάσεις από οποιονδήποτε, να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και να μην υποκύπτουν σε αυτές τις καταστάσεις».

Συνελήφθησαν 17 άτομα εκ των οποίων οι 3 είναι ήδη στη φυλακή για βομβιστική επίθεση σε πρατήριο βενζίνης και άλλοι 4 είναι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που συνελλήφθησαν στα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 32 άτομα που εμπλέκονται στους εκβιασμούς.