Ο Μάρκο Βιόλι είναι ένας ιταλός αθλητικογράφος, κάτοικος Ρώμης, υπεύθυνος ενός ιστοτόπου αφιερωμένου στη Ρόμα και τους φιλάθλους της, του romagiallorossa.it. Τις νύχτες, όταν κοιμάται, αφήνει πάντα το κινητό του στο κομοδίνο, με τον ήχο ενεργοποιημένο. Συνήθως, φτάνουν μερικά e-mail, κάποιες ειδοποιήσεις, το έχει συνηθίσει, δεν τον ξυπνάνε. Τη νύχτα του Σαββάτου, όμως, κάπου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ο Βιόλι ξύπνησε από τις εκατοντάδες ειδοποιήσεις που του έστελναν X και Instagram. Διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί του είχαν γεμίσει σχόλια αμερικανών χρηστών που τον έβριζαν και τον απειλούσαν. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει. «Μου έγραφαν ανοησίες. Γιατί το έκανες. Γιατί πυροβόλησες τον Τραμπ. Είχα μόλις ξυπνήσει, διάβαζα και σκεφτόμουν: αυτοί οι άνθρωποι είναι τρελοί, έχουν όλοι τρελαθεί».
Χρειάστηκε αρκετό ψάξιμο για να καταλάβει τι είχε συμβεί. Ολα είχαν ξεκινήσει από έναν ανώνυμο χρήστη στο X: ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου έσπευδαν να μεταδώσουν βίντεο και εικόνες της επίθεσης στον Ντόναλντ Τραμπ, ο «Moussolinho» διαβεβαίωσε τους ακολούθους του πως «Σύμφωνα με την αστυνομία του Μπάτλερ, ο δολοφόνος του Τραμπ συνελήφθη επιτόπου και ταυτοποιήθηκε ως Μαρκ Βάιολετς, μέλος των Αντιφά. Πριν ανοίξει πυρ, ο Βάιολετς ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο όπου προειδοποιούσε πως σύντομα θα αποδιδόταν δικαιοσύνη». Ο Moussolinho συνόδευσε το ποστ του με μία φωτογραφία – του Marco Violi, μετασχηματισμένου σε Marc Violets, είναι άλλωστε η αγγλική μετάφραση του ονόματός του.
Από τον ανώνυμο Μουσολίνιο, και από έναν ακόμα χρήστη, τον Logikseo, ξεκίνησε το κακό για τον Βιόλι. Αρχικά, περιορίστηκε σε αυτό που ονομάζεται «Roma Twitter», ο μικρόκοσμος των φαν της Roma στο (πρώην) Twitter, σύντομα όμως άρχισε να διασπείρεται μέσα από τα δίκτυα της τραμπικής προπαγάνδας. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκαν μόλις μερικά λεπτά για να γίνει «δημοφιλές θέμα» ο Μαρκ Βάιολετς – καθοριστικό ρόλο έπαιξε ένας φιλοτραμπικός λογαριασμός που διαθέτει 1,3 εκατομμύριο ακολούθους, ο Wall Street Silver. «Χωρίς να τσεκάρει το οτιδήποτε, ο μισός κόσμος εμπιστεύτηκε τον Μουσολίνιο. Είδα ότι αρκετοί νοτιοαμερικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αναμετέδωσαν αυτό το ψέμα. Δεν μπορώ να πιστέψω το πώς μπορεί κάποιος να θεωρήσει αξιόπιστο έναν λογαριασμό ονόματι Μουσολίνιο», δήλωσε στη «La Repubblica» ο Βιόλι, που αναγκάστηκε μέσα στη νύχτα να ανεβάσει ένα ποστ διαψεύδοντας τα ψέματα και ζητώντας «να τον αφήσουν ήσυχο».
Φυσικά, η αλήθεια έχει πια αποκατασταθεί, τα παραδοσιακά μίντια, ιταλικά και διεθνή, έκαναν τη δουλειά τους, ο Βιόλι υπέβαλε και μερικές μηνύσεις γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τον παρενοχλούν, λέει πως δεν τον αφήνουν ήσυχο ούτε μέρα ούτε νύχτα – εξίσου δύσκολα μπορεί όμως να πιστέψει κανείς ότι ο λόγος που τα ξεκίνησε όλα αυτά ο «Μουσολίνιο», είναι η βεντέτα που έχει με τον αθλητικογράφο εδώ και έξι χρόνια, επειδή ο τελευταίος ασκούσε, λέει, έντονη κριτική στον τότε πρόεδρο της Ρόμα, Τζέιμς Παλότα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί – ή μήπως ήταν ανέκαθεν τρελός, απλώς ζήσαμε ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, και τώρα μας κακοφαίνεται η επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις; «Ηρωες και φιλόσοφοι, γενναίοι και αχρείοι άνδρες, από τη Ρώμη και την Αθήνα, έχουν προσπαθήσει να κάνουν αυτή τη συγκεκριμένη μεταβίβαση εξουσίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά∙ κανείς δεν το έκανε πιο επιτυχημένα, ή για μεγαλύτερο διάστημα, από τους Αμερικανούς», έγραφε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Θίοντορ Γουάιτ (1915-1986) στο πρώτο «The Making of a President», ένα καταπληκτικό χρονικό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 1960 –μόνο που ο νικητής τους, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα.
Στην Πενσιλβάνια σήμερα, χρειάζεται απλώς να έχεις συμπληρώσει τα 18 προκειμένου να αγοράσεις ένα ημιαυτόματο AR-15, σαν αυτό που χρησιμοποίησε ο 20χρονος δράστης κατά του Ντόναλντ Τραμπ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες επιθέσεις με όπλα, σε εμπορικά κέντρα, συναυλιακούς χώρους, πανεπιστήμια, ακόμα και δημοτικά σχολεία. Για να αγοράσεις πιστόλι, παραδόξως, πρέπει να έχεις κλείσει τα 21, το ίδιο και για να αγοράσεις αλκοόλ, αλλά ένα όπλο στρατιωτικού τύπου ικανό να εκτοξεύει εκατοντάδες σφαίρες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το παίρνεις από τα 18 και δεν υπάρχει όριο στο πόσα μπορείς να έχεις, ούτε χρειάζεται κάποια εκπαίδευση, εκτός της Φιλαδέλφεια, μάλιστα, της πολυπληθέστερης πόλης της πολιτείας, μπορείς να κυκλοφορείς δημοσίως με το όπλο σε κοινή θέα. Σε όλες τις ΗΠΑ κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα από 393 εκατομμύρια όπλα, περισσότερα από τους ίδιους τους Αμερικανούς, που υπολογίζονται σε 333 εκατομμύρια. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση αυτή τα τρομακτικά ύψη στα οποία έχει φτάσει η πόλωση στη χώρα, απορεί που δεν γίνονται χειρότερα. Αλλά τι μπορεί να είναι χειρότερο από το να δοθεί στον κατεξοχήν υπεύθυνο για την υπονόμευση και την υποβάθμιση της αμερικανικής δημοκρατίας η ευκαιρία να υποδυθεί το θύμα, τον ήρωα, τον σωτήρα; Ισως μόνο το να ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα και να σε θεωρεί ο κόσμος όλος δολοφόνο. Εφεξής, κλειστές οι ειδοποιήσεις του κινητού.