Η πολιτική αποτύπωση ήταν στιγμιαία και ανεξίτηλη. Το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ματωμένο, η γροθιά του σηκωμένη κι εκείνος να κοιτά αψήφιστα, καθώς πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας προσπαθούσαν να τον καλύψουν και πίσω μια αμερικανική σημαία να κυματίζει με φόντο έναν καθαρό ουρανό. Θα επηρεάσει καθοριστικά αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε δευτερόλεπτα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ, την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν όλα τα ειδησεογραφικά Μέσα ανά τον κόσμο, φέρνοντας μάλιστα σε αντιπαραβολή αυτήν τη φωτογραφία με τις αδύναμες εμφανίσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Οι σφαίρες που έπεσαν στην Πενσιλβάνια διέλυσαν την προεδρική εκστρατεία του 2024, βλάπτοντας τον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό του έθνους», έγραψε το BBC. «Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς στην αμερικανική πολιτική – που οικοδομήθηκε επί δεκαετίες – έχει καταρρεύσει δραματικά».
Η επίθεση αύξησε τις μακροχρόνιες ανησυχίες ότι η πολιτική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας και μετά τις εκλογές, σημειώνει το Politico. Οι ανησυχίες αντικατοπτρίζουν εν μέρει την πόλωση του εκλογικού σώματος, με τη χώρα να εμφανίζεται μοιρασμένη σε δύο στρατόπεδα με διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά οράματα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δύο στους τρεις συμμετέχοντες δηλώνουν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια μετά τις εκλογές. Η δολοφονική απόπειρα του Σαββάτου είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τους ανησυχούντες.
Στο συνέδριο του Μιλγουόκι
Βραχυπρόθεσμα, η επίθεση πιθανότατα θα ενισχύσει τις εμφανίσεις του Τραμπ στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα, στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, καθώς θα αποδέχεται την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του, ενισχύοντας το αίσθημα αποξένωσης που ήδη νιώθουν οι υποστηρικτές του προς την πολιτική τάξη του έθνους. Μέσα σε λίγες ώρες από την απόπειρα, η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε μήνυμα ζητώντας από τους ψηφοφόρους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία. «Δεν κυνηγούν εμένα, εσένα κυνηγούν», έγραφε το μήνυμα.
Από την πλευρά του το στρατόπεδο Μπάιντεν συνεχίζει να έχει φωνές που ζητούν από τον 81χρονο πρόεδρο να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με τους αναλυτές όμως, λόγω των εξελίξεων μπορεί οι φωνές αυτές να σωπάσουν. Η εκστρατεία Μπάιντεν προσπαθούσε να επαναφέρει το μήνυμά της, παρουσιάζοντας τον Τραμπ ως κίνδυνο για τη δημοκρατία λόγω των συνεχιζόμενων ψευδών ισχυρισμών του για εκλογική νοθεία, αλλά ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε την πολιτική της διαφήμιση προσωρινά.
Το μήνυμα του Μπάιντεν
Χθες το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του τόνισε επανειλημμένα πόσο σημαντική είναι η ενότητα αυτή τη στιγμή για την Αμερική. «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος απ΄ όλους», είπε με έμφαση. «Ας μιλάμε, ας διαφωνούμε, αλλά να μη χάσουμε την ενότητα». Καθώς το Διαδίκτυο έχει γεμίσει θεωρίες συνωμοσίας που πυροδοτούν οργή και αντιδράσεις, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε έκκληση προς τους πολίτες να «μην κάνουν υποθέσεις, ας αφήσουμε το FBI να κάνει τη δουλειά του». Η προσπάθεια Μπάιντεν, λένε οι αναλυτές, είναι να καθησυχάσει ένα έθνος που έχει τραυματικές εμπειρίες από πολιτικές δολοφονίες στο παρελθόν και να δείξει ταυτόχρονα ότι ελέγχει την κατάσταση στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι εκείνος είναι ο πιο ικανός για τον Λευκό Οίκο.
Σε κατάσταση συναγερμού
Ωστόσο η δυναμική αυτή τη στιγμή είναι με τον Τραμπ, γράφει η «Washington Post». Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτό και τι άλλες εκπλήξεις κρύβει η προεκλογική εκστρατεία. Είναι σαν όλη η χώρα να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, η απόπειρα δολοφονίας θα ενισχύσει τη λατρεία της προσωπικότητας γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει η «Monde». Οταν είχε ξεκινήσει η εκστρατεία του, είχε εμφανιστεί ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Ο Θεός έκανε τον Τραμπ». Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς του Σαββάτου η φράση «Ο Θεός να ευλογεί τον πρόεδρο Τραμπ» και εκκλήσεις για προσευχή για τον πρώην πρόεδρο πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυθόρμητες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, οργανωμένες με τη μορφή «αγρυπνιών». Στο Φίνιξ δεκάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ σχημάτισαν έναν κύκλο προσευχής και κάλεσαν τους αντιπάλους τους να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις.