Με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ να προμηνύουν εξελίξεις αρνητικές για την Ευρώπη, ήρθε και η υπόθεση Μενέντεζ να στερήσει από την Αθήνα έναν πολύτιμο υποστηρικτή. Χθες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες περί διαφθοράς και δωροδοκίας, εκπροσώπησης ξένων συμφερόντων, παραπλάνησης της δικαιοσύνης και διάπραξης άλλων αδικημάτων, από τους ενόρκους του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο – απέναντι στο οποίο ο ίδιος επιμένει να διακηρύσσει την αθωότητά του – ο Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν είχαν διασφαλίσει σε τρεις επιχειρηματίες προνομιακή μεταχείριση σε μεγάλα συμβόλαια, με αντάλλαγμα χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού, αυτοκίνητα και αποπληρωμές στεγαστικών δανείων στο όνομά τους. Με την ετυμηγορία αυτή ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, η εντυπωσιακή αποκαθήλωση του επί τρεις περίπου δεκαετίες πανίσχυρου γερουσιαστή, που είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις του αποδόθηκαν επισήμως οι κατηγορίες. Οσον αφορά στη σύζυγό του, πρόκειται να δικαστεί χωριστά, ενώ δεν παραβρέθηκε στη διαδικασία, καθώς έχει στο μεταξύ διαγνωστεί με καρκίνο.

Υποδοχή σε Μπελέρη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν η πρώτη συνάντηση που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Φρέντι Μπελέρης, λίγο πριν απ’ τη χθεσινή ολομέλεια κατά την οποία ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του. Η συνάντηση ξεκίνησε με συναισθηματική φόρτιση, καθώς ο Σχοινάς ήταν σε συνεχή επαφή με τον Μπελέρη και τους ανθρώπους του σε όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του και ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν έπαιξε κρίσιμο ρόλο με τις παρεμβάσεις του και με παρασκηνιακές επαφές για την ανάδειξη της υπόθεσης.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Το ευρωπαϊκό όνειρο

Ο Μπελέρης χθες έκανε και την πρώτη του δήλωση ως ευρωβουλευτής: «Σήμερα ανέλαβα και επίσημα καθήκοντα. Mια στιγμή που με γεμίζει με υπερηφάνεια και συγκίνηση. Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια. Σημαίνει υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Για το ευρωπαϊκό όνειρο που πρέπει να δυναμώσει ξανά θα εργαστώ με όλη μου την ψυχή. Σήμερα, ξεκινάμε μαζί και ξεκινάμε δυνατά! Για όσα τράβηξα και άντεξα χάρη στη στήριξή σας τους τελευταίους 15 μήνες, για τη μεγάλη ευθύνη που μου δώσατε με την ψήφο σας, αλλά και για όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να πετύχουμε».

Πρόκληση με Τσάμηδες

Aν κι η υπόθεση της άδειας Μπελέρη είχε θετική έκβαση, οι σχέσεις Αθήνας και Τιράνων δεν μοιάζουν να είναι σε πορεία βελτίωσης. Ειδικά μετά τη νέα πρόκληση της συμμετοχής του προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι (προσωπική επιλογή και ελεγχόμενος από τον Ράμα) σε εκδήλωση των εθνικιστών Τσάμηδων στο μνημείο «Τριαντάφυλλο της Τσαμουριάς», που είναι αφιερωμένο, όπως λένε, στα «θύματα» της «γενοκτονίας που υπέστησαν οι Τσάμηδες» στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις αυτές κάνουν ετησίως γιορτές στις οποίες δεν συμμετέχουν θεσμικοί παράγοντες, παρά μόνο κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων, αν και η αλβανική πολιτική ηγεσία και ο Ράμα προσωπικά έχουν ουκ ολίγες φορές υιοθετήσει το συγκεκριμένο αφήγημα.

Ανιστόρητες κατηγορίες

Η παρουσία του Μπεγκάι με κατάθεση στεφάνου, αποτελεί συμβολική κλιμάκωση. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας τόνιζαν ότι το συγκεκριμένο μνημείο προβάλλει «ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας», ενώ η ενέργεια του αλβανού προέδρου «παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών» και «υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».

Ποιοι πληρώθηκαν για τις κουκούλες

Στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis παρενέβη ένας εξ αυτών, ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης, διαψεύδοντας ότι ο ίδιος έλαβε χρήματα κι ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «μαρτύρων» των ΗΠΑ. Μέσω του δικηγόρου του επισημαίνει ότι ουδέποτε υπήρξε μάρτυρας στις ΗΠΑ, ότι δεν έλαβε χρηματικό αντάλλαγμα στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων κι ότι είχε αποκαλύψει με δική του πρωτοβουλία την ταυτότητά του. Τόνισε δε ότι με τις καταθέσεις του «συνέδραμε τις δικαστικές αρχές στην αποκάλυψη κάθε πτυχής της υπόθεσης» και ότι ο ίδιος είχε απαλλαγεί οριστικά για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που του είχε απαγγελθεί. Θυμίζω ότι ο Μανιαδάκης είχε εμφανιστεί και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, όπου είχε καταθέσει και τα ονόματα των δύο άλλων προσώπων που είχαν τεθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Είχε πει, επίσης, τότε, ότι του είχαν ασκηθεί πιέσεις για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων και ότι τον είχαν προτρέψει να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, λέγοντάς του ότι θα έχει και οικονομικό όφελος. Εξού και δεν έπεσε κανείς, σήμερα, από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις για την αμοιβή των μαρτύρων εκείνων.