Για ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προβλέποντας πως το ίδιο σκηνικό – όπως δηλαδή, συνέβη πέρυσι αλλά και τα περασμένα καλοκαίρια – θα επαναληφθεί, ανοίγοντας νέο κύκλο ταλαιπωρίας για τους πολίτες.

Μάλιστα και όπως αναφέρει ο ΠΦΣ σε επιστολή του στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η αιτία του προβλήματος είναι γνωστή: Το πρόβλημα των ελλείψεων  προκύπτει κάθε χρόνο την ίδια εποχή καθόσον οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρίες (Κάτοχοι Αδειας Κυκλοφορίας – ΚΑΚ) κλείνουν για περίπου 20 ημέρες, λόγω των θερινών αδειών.

Επιπρόσθετα, τα κενά στην αγορά που διογκώνονται, εντοπίζονται κυρίως «στις εταιρείες που τα φάρμακά τους είναι ήδη ελλειπτικά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι ποσότητες που διαθέτουν οι ΚΑΚ προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία βαίνουν διαρκώς μειούμενες, μην καλύπτοντας τις μηνιαίες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών», σημειώνεται στην ίδια επιστολή.

Να μην κλείσουν τα τμήματα προμηθειών

Συνεπακόλουθα και υπό τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες δεν θα έχουν ικανές ποσότητες για να διανείμουν και τα φαρμακεία θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών σε φάρμακα.

«Θεωρούμε αναγκαιότητα οι εταιρείες σας να διατηρήσουν ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών», είναι η πρόταση που προκρίνει ο ΠΦΣ και τονίζει στην ίδια επιστολή, σε μία προσπάθεια να μην εκδηλωθεί και φέτος… βραχυκύκλωμα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται, πως πέρυσι τον Αύγουστο από τα ράφια πολλών φαρμακείων ανά τη χώρα έλειπαν σκευάσματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα αναπνευστικά και οι λοιμώξεις.