Τα τελευταία χρόνια, τα θεατρικά μονοπάτια που ακολουθούσε την οδηγούσαν κυρίως σε δραματικούς ρόλους. Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, η Μυρτώ Αλικάκη αναμετράται με την κωμωδία. Η έμπειρη ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου που σκηνοθετούν και διασκευάζουν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

«Η κωμωδία γενικά, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο είδος. Αυτό που λέμε “η κλισέ κωμωδία” είναι, παρ’ όλα αυτά, κάτι που νομίζω λίγο-πολύ όλοι μας κάπως το έχουμε μέσα μας. Το να προσπαθείς να βρεις έναν νέο τρόπο, αυτό είναι στ’ αλήθεια δύσκολο. Δηλαδή το να βρεις το γελοίον του πράγματος και όχι απλώς μια κωμική πινελιά στα πράγματα. Εμείς αυτό προσπαθούμε να βρούμε» αναφέρει η Μυρτώ Αλικάκη μιλώντας στο «ΝΣυν». «Αυτό θέλω να πιστεύω πως θα κάνουμε. Αυτή την πολύ γνωστή κωμωδία, που πολύ συχνά έχει ανέβει στο παρελθόν, εμείς προσπαθούμε να τη φωτίσουμε με έναν τρόπο λίγο πιο σκοτεινό, με ένα πιο μαύρο και λιγότερο ελαφρύ χιούμορ. Η καλή, η ουσιώδης κωμωδία μπορεί να είναι πραγματικά μια γροθιά στο στομάχι. Μπορεί να συνταράξει τον άνθρωπο που θα τη δει και να του μείνει αξέχαστη. Δεν είναι μόνο το δράμα ένας τρόπος για να ταρακουνήσει τα νερά» συνεχίζει.

Εγκλωβισμένη σε ένα στερεότυπο

Η ίδια υποδύεται την Μπελίνα, τη δεύτερη σύζυγο του κεντρικού ήρωα του έργου Αργκάν, ενός αριστοκράτη που ζει μια άνετη ζωή αλλά είναι πεπεισμένος ότι η υγεία του είναι σοβαρά κλονισμένη. «Είναι κι αυτή μια πολύ σκοτεινή περίπτωση και προσπαθώ να την αντιμετωπίσω σε αυτό το πλαίσιο. Είναι λίγο καταθλιπτική, αρκετά ματαιόδοξη, η οποία δεν έχει περάσει καλά στη ζωή της και περιμένει τον θάνατο του συζύγου της για να πάρει τα λεφτά και να αρχίσει να περνάει λίγο καλύτερα. Είναι μια γυναίκα που δεν την εκτιμάς και πάρα πολύ. Είναι εγκλωβισμένη σε ένα στερεότυπο κι αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Οταν ο μόνος τρόπος για μια γυναίκα να φύγει από το σπίτι της και να ζήσει είναι να παντρευτεί κάποιον, είναι η μόνη επιλογή που έχουμε σε μια κοινωνία, αυτό πια είναι ένα πολιτικό ζήτημα» τονίζει η πρωταγωνίστρια.

Με τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» ο Μολιέρος βάζει στο στόχαστρό του τους τσαρλατάνους που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Παράλληλα, με ανάλαφρο και καυστικό τρόπο τα βάζει με τις παντός είδους αυθεντίες που τυφλωμένοι από αλαζονεία υποτιμούν και καταπιέζουν τον απλό πολίτη. «Το θέμα δεν είναι αν έχεις γνώσεις αλλά πώς τις χρησιμοποιείς. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους ως όπλο, ως εργαλείο χειρισμού. Γενικά μιλάμε για ένα έργο στο οποίο όλα τα άτομα είναι χειριστικά και βλέπει κανείς ότι όσο πιο καταπιεσμένοι είναι οι άνθρωποι κι όσο περισσότερο προσπαθούν εξ ανάγκης με πλάγιους τρόπους να κερδίσουν κάτι τόσο περισσότερο αναπτύσσονται οι τεχνικές του χειρισμού» επισημαίνει η Μυρτώ Αλικάκη που παίζει δίπλα στους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Θοδωρή Ρωμανίδη και Νίκο Γκέλια μεταξύ άλλων στην παράσταση.

Ο Αργκάν και όλοι αυτοί οι χειριστικοί ήρωες είναι κωμικές εκφάνσεις μιας κοινωνίας που στην πραγματικότητα νοσεί η ίδια αλλά αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το θάρρος να κοιτάζουν. Καμιά φορά μπορεί να μην μπορείς να λύσεις κάτι, αλλά και μόνο που το γνωρίζεις είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη αλλαγή που επηρεάζει τη σχέση σου με τους άλλους. Θέλει πολύ θάρρος να κοιτάζει κανείς τα μούτρα του στον καθρέφτη και δεν μπορεί να το κάνει στο 100%. Υπάρχουν πάντα πράγματα που δεν μπορούμε να τα δούμε, που δεν έχουμε το σθένος να τα δούμε» καταλήγει η ηθοποιός.