Το χρονικό όριο που είχε θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης για το τρίωρο των «αδιαμεσολάβητων» τετ α τετ είχε παρέλθει, οι αντοχές όλων ήταν πια λιγοστές, όμως τα ραντεβού δεν είχαν τελειώσει. Ετσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στις 9 το βράδυ είχε δει πάνω από 40, κάποια στιγμή κατέβηκε στις αίθουσες που περίμεναν όσοι πολίτες είχαν απομείνει για να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη που δεν μπορούν όλοι να του μιλήσουν και να ξεκαθαρίσει πως η πρωτοβουλία θα επαναλαμβάνεται συχνά στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια συμφόρηση.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, η λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί, όμως τα νούμερα είναι πάντα νούμερα και οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον ένα εργαλείο για την επόμενη μέρα. Ετσι είδαν οι υποψήφιοι τις τάσεις της MRB, όπου στην πιθανότητα ψήφου συγκεκριμένων υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης παίρνει 28%, ο Χάρης Δούκας 27,1%, ο Παύλος Γερουλάνος 19% και ο Μιχάλης Κατρίνης 7%. Ο Ανδρουλάκης προηγείται ως τώρα σε όσες έρευνες έχουν βγει, ο δήμαρχος Αθηναίων προβάλλεται να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, ενώ στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου μιλούν για ένα «ντέρμπι για τρεις». Πάντα, εν αναμονή και της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές, όπως περιγράφονται στις έρευνες, είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν και επίδειξη δύναμης με την κατάθεση των υπογραφών υποστήριξης. Γι’ αυτό έχουν «ανεβάσει» στις προσωπικές τους ιστοσελίδες και ψηφιακή πλατφόρμα υπογραφών, με στόχο να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο πολύ το όριο των 5.000 υπογραφών από μέλη του κόμματος. Κανείς εξ αυτών δεν βασίζεται στο 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, παρότι θα ήταν πολύ πιο εύκολη λύση – τουλάχιστον για τους Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνο. Τα πάντα, άλλωστε, ακόμα και μια καθαρά οργανωτική διαδικασία, περιλαμβάνουν και λίγη επικοινωνία. Ειδικά σε προεκλογική περίοδο.

ΟΠΩΣ ΓΑΛΛΙΑ

Η Νέα Αριστερά μπορεί να μην κατάφερε τον στόχο των ευρωεκλογών, όμως θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς και την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, έχει και πλαίσιο – γι’ αυτό οργανώνει εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη στο Μεταξουργείο υπό τον τίτλο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο, παραδείγματα για όλη την Ευρώπη», όπου, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, η Δανάη Κολτσίδα, ο Κωστής Παπαϊωάννου και η Μαριλένα Κοππά. Δεν είναι πάντως εύκολοι οι όροι της συζήτησης για το νεοϊδρυθέν σχήμα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει σταθερό βέτο από τον Κασσελάκη.