Η ασφάλεια αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη θα φιλοξενηθεί σε λίγες ημέρες σε μια πόλη που έχει πληγεί από φονικές επιθέσεις Ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Οι φόβοι, μάλιστα, αυξάνονται από τη μεγάλη εισροή κόσμου στους Αγώνες, καθώς αναμένονται έως και 15 εκατομμύρια επισκέπτες το διάστημα 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στην Τελετή Έναρξης, η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί εκτός κάποιου σταδίου, καθώς η παρέλαση των χωρών θα πραγματοποιηθεί σε σκάφη κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, τη στιγμή που ο κόσμος θα την παρακολουθεί από τις όχθες του και τις γύρω γέφυρες.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας, η Βραζιλία θα στείλει ομοσπονδιακούς αστυνομικούς για να βοηθήσουν στην περιπολία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δεκατέσσερις πράκτορες της ομοσπονδιακής Αστυνομίας

Συγκεκριμένα, από σήμερα (17/7), δεκατέσσερις πράκτορες της ομοσπονδιακής Αστυνομίας της «χώρας του καφέ» βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για να βοηθήσουν στην αστυνόμευση στους δρόμους του Παρισιού.

Οι Βραζιλιάνοι ομοπονδιακοί είναι εκπαιδευμένοι ειδικά σε επιχειρήσεις κατά εγκληματιών που εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Η ενίσχυση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, οπότε και τελειώνουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Η Γαλλία είχε ζητήσει τη βοήθεια περίπου 2.100 αστυνομικών από δεκάδες χώρες. Εκτός από τη Βραζιλία, αστυνομικούς έχουν στείλει η Πολωνία, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα (με 13 πράκτορες) και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, η πρακτική είναι κοινή σε μεγάλες διοργανώσεις. Η ίδια η Γαλλία έστειλε 200 αξιωματικούς της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ και καλωσόρισε 160 αξιωματικούς από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι πέρυσι.

Συνολικά, η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης σχεδιάζει να κινητοποιήσει περίπου 45.000 αστυνομικούς και δυνάμεις ασφαλείας, 20.000 ιδιωτικούς πράκτορες και περίπου 15.000 στρατιωτικούς καθημερινά κατά τη διάρκεια των Αγώνων, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.|