Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις για ενότητα και καλεί τους Αμερικανούς να «κατεβάσουν τη θερμοκρασία», τοποθετώντας την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης της πολιτικής βίας τα τελευταία χρόνια.

«Κανονικά, θα έπρεπε να είμαι νεκρός», λέει ο Ντόναλντ Τραμπ που αποδίδει το γεγονός ότι είναι ζωντανός σε «θαύμα από τον Θεό» – φράση την οποία θα χρησιμοποιήσει σίγουρα στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Και τα αναπάντητα ερωτήματα για τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Πενσιλβάνια αλλά και όσα θα ακολουθήσουν πληθαίνουν, χωρίς κανείς, προς το παρόν, να μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Γιατί ο δράστης στοχοποίησε τον Τραμπ; Πώς έφτασε τόσο κοντά; Πώς μπορεί να πήγαν όλα λάθος με τη μυστική υπηρεσία; Θα σταματήσουν οι Δημοκρατικοί να μιλούν για τον Τραμπ ως απειλή για τη δημοκρατία; Θα ανακόψουν τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου τις κινήσεις για την απομάκρυνση του Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο; Ο Τραμπ θα συνεχίσει να μιλά για ενότητα, όπως έκανε στο πρώτο μήνυμα μετά την απόπειρα δολοφονίας, ή θα πυροδοτήσει το κλίμα και πάλι σύντομα; Ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή όλα τα μάτια είναι στραμμένα στα τεράστια κενά ασφαλείας που υπήρξαν στη συγκέντρωση της Πενσιλβάνια και έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στη μυστική υπηρεσία, με τα ερωτήματα για τα όσα έγιναν να δημιουργούν έδαφος για νέα πολιτική σύγκρουση.

Κανείς δεν τον σταμάτησε

Ο 20χρονος δράστης της επίθεσης είχε εντοπιστεί από νωρίς, αλλά κανείς δεν τον σταμάτησε. Οταν σκαρφάλωσε στην οροφή με το τουφέκι του, ήξερε ότι είχε πολύ λίγο διαθέσιμο χρόνο. Λίγο πριν είχε αφήσει το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ πίσω από το κτίριο. Πήρε τη σκάλα και την τοποθέτησε στον πίσω τοίχο, ανέβηκε, σύρθηκε και πήρε θέση βολής. Η στέγη ήταν χαμηλή, πέντε-έξι μέτρα, και κάποιοι τον είδαν από κάτω. «Εχει όπλο!», φώναξε ένας, «έχει τουφέκι!». Κι όμως, νωρίτερα, αστυνομικοί τον είχαν υποψιαστεί καθώς κινείτο περίεργα κοντά στον ανιχνευτή μετάλλων και είπαν να τον παρακολουθήσει κάποιος. Κάτι που δεν συνέβη.

Υπήρχαν τέσσερις ομάδες ελεύθερων σκοπευτών των υπηρεσιών ασφαλείας, με την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Ο Κρουκς επέλεξε μια θέση απ΄ όπου οι πιο κοντινοί δεν μπορούσαν να τον δουν λόγω ενός δέντρου. Από τη στιγμή που κάποιος ειδοποίησε την αστυνομία για τον άνδρα στην οροφή, πέρασαν, ανάλογα με τις μαρτυρίες, από δύο έως τέσσερα λεπτά.

Γύρισε το κεφάλι του

Την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ, γύρισε το κεφάλι του, όπως περιέγραψε, προκειμένου να διαβάσει κάποια στοιχεία για τους παράτυπους μετανάστες που υπήρχαν σε οθόνη μπροστά του. Αυτή η μικρή στροφή έγινε τη σωστή στιγμή και στις σωστές μοίρες κλίσης. Μια σφαίρα τον βρήκε ξυστά στο αφτί. Οι σφαίρες του Κρουκς σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν δύο. Πέντε δευτερόλεπτα πέρασαν, και οι ελεύθεροι σκοπευτές της υπηρεσίας ασφαλείας τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Πέρασαν άλλα 44 δευτερόλεπτα από το τέλος της επίθεσης μέχρι που μια πράκτορας, η οποία έχει φτάσει δίπλα τον Τραμπ για να τον προστατεύσει, φωνάζει «έτοιμος να τον μετακινήσουμε». Εν τω μεταξύ, παίρνουν το σήμα από τους ελεύθερους σκοπευτές ότι ο Κρουκς ήταν νεκρός.

Τα λάθη δεν σταμάτησαν

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν γίνει πολλά λάθη. Ούτε τότε σταματούν όμως. Οι πράκτορες της ασφάλειας του Τραμπ θα έπρεπε να τον έχουν πάρει σηκωτό από τη σκηνή για να τον απομακρύνουν αμέσως, ό,τι κι αν τους έλεγε εκείνος. Αντίθετα, εκείνος τους λέει να τον αφήσουν να βάλει τα παπούτσια του, τον περιμένουν, ανταλλάσσουν και άλλες κουβέντες, εκείνος σκέφτεται τι να κάνει, υψώνει τη γροθιά, λέει «Παλέψτε» στους συγκεντρωμένους. Και έπειτα από αρκετή ώρα, τελικά τον απομακρύνουν.

Τα νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως και για τον νεαρό δράστη. Ο πατέρας του είχε καταχωρισμένα 20 όπλα που αγόρασε νόμιμα. Σύμφωνα με το CNN, όταν οι ερευνητές έψαξαν το πτώμα του 20χρονου βρήκαν έναν πομπό. Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε δέκτης με καλώδια που συνδέονταν με μεταλλικό κουτί που ίσως περιείχε εκρηκτικά στο πορτμπαγκάζ. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα αν ο δράστης σκόπευε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του ως αντιπερισπασμό.

Την επόμενη ημέρα άρχισε – και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για πολύ καιρό – η ανάλυση της αποτυχίας. Μια ολοκληρωτική αποτυχία, λένε οι γνωρίζοντες. Και τώρα η συζήτηση για όλες αυτές τις αποτυχίες μετατρέπεται σε σκληρή πολιτική κόντρα.

Ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς είναι ο εκλεκτός του Τραμπ

Επέλεξε τον «χιλμπίλη» για υποψήφιο αντιπρόεδρό του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εδραιώνει τη θέση του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο Μιλγουόκι με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αφότου επέζησε από απόπειρα δολοφονίας, και φαίνεται να ξεπερνά τα πολλά νομικά μπερδέματα στον δρόμο προς τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου. Το συνέδριο προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, μετά τη δολοφονική επίθεση όμως του περασμένου Σαββάτου όλα αλλάζουν. Ο Τραμπ επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, που ήταν και το μεγάλο φαβορί.

Το βιβλίο του Βανς «Το τραγούδι του χιλμπίλη» (στα ελληνικά από τις εκδ. Δώμα, μτφ. Αριστείδης Μαλλιαρός) λέγεται ότι περιγράφει ουσιαστικά την ψυχοσύνθεση της βαθιάς Αμερικής που ψηφίζει Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα είχε περιορίσει το πεδίο των πιθανών επιλογών για την αντιπροεδρία, όταν, σύμφωνα με πηγές, δύο κορυφαίοι υποψήφιοι, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπουργκούμ, ενημερώθηκαν ότι δεν θα πάρουν τη θέση.

Αν και ο Βανς είχε ξεκινήσει ως επικριτής του Τραμπ, συγκρίνοντάς τον με τον Χίτλερ, η μεταμόρφωσή του σε φανατικό πιστό του τον έκανε να ξεχωρίζει στον στενό κύκλο του πρώην προέδρου. Ωστόσο Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί επισημαίνουν ότι ίσως ο υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι περισσότερο οπορτουνιστής παρά ιδεολόγος.

«Λουτρό αίματος»

Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, είναι εάν οι ομιλητές στο τετραήμερο συνέδριο θα προσπαθήσουν να ρίξουν τους τόνους, ή μήπως θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία προκειμένου να κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς ότι δαιμονοποιούν τον Τραμπ ως απειλή για τη δημοκρατία και τον κάνουν στόχο πολιτικής βίας; «Αυτή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», είπε ο Τραμπ στην «Washington Examiner». Στο παρελθόν ο Τραμπ κατέφυγε συχνά σε βίαιη ρητορική στις προεκλογικές του ομιλίες, χρησιμοποιώντας τη λέξη «λουτρό αίματος», χαρακτηρίζοντας τους εχθρούς του ως «παράσιτα» και «φασίστες» και κατηγορώντας τον Μπάιντεν χωρίς στοιχεία.

Εισαγωγή στο ευρύ κοινό

«Η ομιλία του Τραμπ στο συνέδριο θα είναι η εισαγωγή του στο ευρύ κοινό, στους ανθρώπους που δεν παρακολουθούν στενά την πολιτική. Νομίζω ότι μετά την απόπειρα θα την παρακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι», σημείωσε ο Νατσάμα Σολοβέιτσικ, ειδικός στη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών. «Θα έλεγα ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και υπενθύμισης στους ανθρώπους ότι η Αμερική είναι καλύτερη από αυτό».

Στο συνέδριο στο οποίο παίρνουν μέρος 2.400 άτομα, η χθεσινή πρώτη ημέρα επικεντρώθηκε στα οικονομικά ζητήματα, η σημερινή θα αφορά τη δημόσια ασφάλεια και η αυριανή την εθνική ασφάλεια. Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να παρουσιάσουν την Αμερική ως πιο ευημερούσα, λιγότερο εγκληματική και λιγότερο ευάλωτη σε απειλές στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ 2017-2021 απ’ ό,τι επί Μπάιντεν, αν και το ρεκόρ είναι αναμφισβήτητα μεικτό και δύσκολο να συγκριθεί, δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε αντίκτυπο για την προεδρία Μπάιντεν και Τραμπ με διαφορετικούς τρόπους. Το Μιλγουόκι θα παίξει βασικό ρόλο στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Ουισκόνσιν, μια από τις πιο αμφίρροπες πολιτικά πολιτείες της χώρας.