Τον Ιούνιο οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν στο ουκρανικό μέτωπο και συγκεκριμένα στο Χάρκοβο, τις τεράστιες βόμβες τριών τόνων, τις FAB-3000.

Oι βόμβες ολίσθησης των Ρώσων είναι γνωστές στου Ουκρανούς, τουλάχιστον οι προηγούμενοι τύποι (FAB-500, FAB 1000, FAB 1500).

Σύμφωνα με το ρωσικό Sputnik, οι ειδικοί μηχανικοί του κορυφαίου ρωσικού αμυντικού ομίλου Rostec -που κατασκευάζει τις βόμβες- προσπαθούν να κάνουν μετατροπές στο υπερόπλο, ώστε να αυξήσουν την εμβέλεια της βόμβας FAB-3000, το οποίο έχει γίνει κυριολεκτικά εφιάλτης για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους μήνες –

Εξοπλισμένα με μια καθολική μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης, αυτά τα τέρατα τριών τόνων μπορούν να πέσουν από ένα αεροσκάφος μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο και να χτυπήσουν τον τελευταίο με αλάνθαστη ακρίβεια, επιτρέποντας έτσι στο βομβαρδιστικό να αποφύγει να πλησιάσει πολύ τις εχθρικές αντιαεροπορικές άμυνες.

Παρακάτω εμφανίζεται το infographic του Sputnik, που δείχνει τι τύπους βομβών FAB έχει στη διάθεσή της η Ρωσία και πόσο όλεθρο μπορούν να προκαλέσουν.

Οι πέντε τύποι της βόμβας FAB των Ρώσων και τα καταστρεπτικά τους αποτελέσματα.

Η Rostec επιδιώκει τώρα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο αυτές τα όπλα αυτά, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά την εμβέλεια των βομβών FAB.

Σημειώνεται, ότι η μικρότερη έκδοση αυτής της βόμβας, FAB 250 των 100 κιλών, μπορεί να σκορπίζει τον όλεθρο σε μια ακτίνα 40 χιλιομέτρων.

Οι βόμβες αυτές μπορούν να πέσουν έξω από τον στόχο μόλις 5 μέτρα, γεγονός που τις καθιστά ακριβείς.

Μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με το ρωσικό μέσο θα μετέτρεπε τη ζωήν των Ουκρανικών στρατευμάτων στην αεράμυνα μια ζωντανή κόλαση.