Οριζόντια, σε όλα τα νοικοκυριά, αλλά μόνο για τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή τα πράσινα και τα κίτρινα, θα δοθεί η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Αύγουστο. Η στήριξη θα καλύψει τις κατοικίες των νοικοκυριών, κύριες και εξοχικές, για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων για τον επόμενο μήνα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να τονίζει πως «όταν χρειάζεται, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να συνδράμει τους καταναλωτές. Εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών, καθώς τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι περιορισμένα και οι δεσμεύσεις αυστηρές».
Οπως εξήγησε ο υπουργός, η επιδότηση αποτελεί ένα από τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.
Η δεύτερη παρέμβαση είναι η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου (είχε θεσπιστεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης). Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί, προσωρινά, για τουλάχιστον δύο μήνες, συγκεκριμένα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, στο πλαίσιο της νομοθέτησης του μέτρου. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει με δεμένα τα χέρια, διότι υπάρχει μια στρέβλωση της λειτουργίας της περιφερειακής αγοράς για την οποία δεν ευθύνεται η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν κυριολεκτικά “ουρανοκατέβατα” κέρδη, ακόμα κι αν αυτά προκύπτουν από εξελίξεις που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μη βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εγχώριων παραγωγών. Οι εγχώριοι παραγωγοί παράγουν όση ενέργεια μπορούν και εξάγουν και κάποιες ποσότητες σε τιμές που διαμορφώνονται ουσιαστικά περιφερειακά και όχι σε μια συγκεκριμένη χώρα» σημείωσε ο υπουργός.
Η έκτακτη εισφορά, όπως εξήγησε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι το ακριβές ποσό της ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΣΦΑ ΑΕ).
Μηχανισμός παρέμβασης
Το τρίτο μέτρο αφορά την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά. Οταν δηλαδή κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρούσα αύξηση των τιμών) για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόκειται, στην ουσία, για τον μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.
Απαλλαγή από το αναδρομικό ΕΤΜΕΑΡ
Ο Θοδωρής Σκυλακάκης διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις, καθώς για αυτόν τον σκοπό θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν, αφού θα επρόκειτο για κρατική ενίσχυση. Οπως αποκάλυψε, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει πολύ σημαντικότερη ελάφρυνση, καθώς θα καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων για τις εκκαθαρίσεις του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ. «Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια που θα είναι προς όφελος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο υπουργός.
Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση, εξήγησε πως οφείλεται σε συνδυασμό του καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, του μη αναμενόμενου καύσωνα από την Ουκρανία μέχρι και όλα τα Βαλκάνια, της αυξημένης ζήτησης από την Ουκρανία (λόγω της καταστροφής των παραγωγικών υποδομών) και της μη εκτόνωσης προς τη Δύση της αυξημένης ζήτησης από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.