Τη δέσμευση ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τις ανησυχίες των λογιστών για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στο προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση τέθηκε το θέμα της παράτασης που ζητούν οι λογιστές, με τον υπουργό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και να παραπέμπει σε όσα έχουν ειπωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τον εάν θα παραταθεί ή όχι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Πάντως ο υπουργός έκανε δεκτή την πρόταση του ΟΕΕ για νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές  δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Μεγάλο «λαβράκι» φοροδιαφυγής

Τα αποκαλυπτήρια μιας μεγάλης υπόθεσης φοροδιαφυγής θα κάνει σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Το τελευταίο διάστημα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες και σαρώνει την αγορά αναζητώντας επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS  και επαγγελματίες που δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες. Οι ελεγκτές αξιοποιούν πληροφορίες και καταγγελίες και ψάχνουν και για πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Στο 2,5% o πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%, ποσοστό στο οποίο ήταν και τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1% ετησίως τον Ιούνιο, ύστερα από άνοδο 2,5% τον Μάιο και 5,3% τον Απρίλιο. Παράλληλα, η Eurostat επιβεβαίωσε την ετήσια μεταβολή του δείκτη στο 2,5% για την ευρωζώνη, από 2,6% τον Μάιο. Εναν χρόνο πριν ήταν 5,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο. Εναν χρόνο πριν το ποσοστό ήταν 6,4%.

€250 εκατ., με κόστος 2,81%

Το ποσό των 250 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου 3,875%. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 3,62 φορές. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,81%, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024. Σημειώνεται ότι η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers).

Κινητοποίηση για τη ΛΑΡΚΟ

Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες έξω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας οι απολυμένοι (πλέον) εργαζόμενοι της επιχείρησης μεταλλευμάτων, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμό της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας, οι οποίοι είχαν κηρύξει απεργία, αλλά και ομάδες διαδηλωτών από την Αθήνα και άλλες πόλεις. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης διακόπηκε για περίπου δύο ώρες η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο του Μαρτίνου.

Πρωτογενές πλεόνασμα €2,95 δισ.

Σε 2,95 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το  πρωτογενές ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης το πρώτο εξάμηνο του έτους από 1,51 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,558 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,906 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Την ίδια περίοδο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 29,999 δισ. ευρώ, από 27,838 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 29,117 δισ. ευρώ, από 29,738 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023.