Η απόφαση από τη Δέσποινα Βανδή να ακυρώσει την εμφάνισή της στη Σμύρνη μετά την ανάρτηση αφίσας του Κεμάλ Ατατούρκ στον χώρο της εκδήλωσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Τούρκων που γέμισαν τον λογαριασμό της με ύβρεις, υποτιμητικά σχόλια, εθνικιστικές κορώνες, σημαίες της Τουρκίας και εικόνες του Κεμάλ Ατατούρκ.

Με αφορμή το γεγονός ότι η προγραμματισμένη συναυλία από τη Δέσποινα Βανδή ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Σμύρνη, έγραψαν στην τραγουδίστρια «να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας», αναπαράγοντας έτσι την τουρκική εθνικιστική ρητορική σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

«Ο Ατατούρκ δεν είναι πολιτικός!!! Ο Ατατούρκ είναι τα πάντα μας» γράφουν σε αναρτήσεις της Δέσποινας Βανδή στα social media. «Αν δεχτείς να έρθεις στην Τουρκία, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα δεις τον Ατατούρκ παντού! Κανείς δεν είναι θλιμμένος σχετικά με την απόφασή σου. Μπορείς να είσαι σίγουρη. Αγαπάμε τους Έλληνες. Δεν μας αρέσουν οι πολιτικοί που προκαλούν προβλήματα και καλλιτέχνες που ενεργούν σαν πολιτικοί» σχολιάζει άλλος χρήστης κάτω από ανάρτηση που έχει κάνει η Δέσποινα Βανδή.

Τα σχόλια Τούρκων σε ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Τα σχόλια Τούρκων σε ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή με τον Βασίλη Μπισμπίκη

Τα σχόλια Τούρκων σε ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή

Τα σχόλια Τούρκων σε ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή

Η Δέσποινα Βανδή στην ανάρτησή της στο Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV (Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας) καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» υπογράμμισε η Δέσποινα Βανδή, η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

Μετά την ανακοίνωση από τη Δέσποινα Βανδή, χιλιάδες Τούρκοι έχουν γεμίσει με σχόλια αναρτήσεις της τραγουδίστριας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, να μην ξαναπεράσει τα σύνορα της χώρας τους και ότι θα έπρεπε να δείξει σεβασμό στον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Το παρασκήνιο με τη Δέσποινα Βανδή

Η Δέσποινα Βανδή πήρε το βράδυ της Τετάρτης την απόφαση να ακυρώσει τη συναυλία της στη Σμύρνη, που διοργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV), επειδή, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναρτήθηκε στον χώρο της εκδήλωσης αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Με ανάρτησή της στο Instagram η Δέσποινα Βανδή ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» συμπλήρωσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

Η ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή για την ακύρωση της συναυλίας στη Σμύρνη

Η ανάρτηση από τη Δέσποινα Βανδή για την ακύρωση της συναυλίας στη Σμύρνη

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV, μετά την άρνηση της Ελληνίδας τραγουδίστριας, στη σκηνή της συναυλίας εμφανίστηκε η χορωδία του TEV η οποία θα εμφανιζόταν μαζί με την Δέσποινα Βανδή, και τραγούδησε τον ύμνο της Σμύρνης.

«Μην την αποδοκιμάζετε»

Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η δήμαρχος της Σμύρνης, Λαλ Ντενιζλί, και είπε ότι «η κυρία Βανδή δεν θα εμφανιστεί επειδή ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ. Μην την αποδοκιμάζετε, δεν νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Δώσαμε τόσους μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν».

Αφού, δε, εξέφρασε την ελπίδα πως ό,τι συνέβη θα αποτελέσει ένα μάθημα για τη Δέσποινα Βανδή, η κυρία Ντενιζλί συνέχισε λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ. Η κυρία αυτή θα πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με αίμα».