Τον τίτλο «για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» επέλεξε η Αννα Διαμαντοπούλου για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, δίνοντας το στίγμα της «πρωθυπουργήσιμης» επιλογής που θέλει να εκπροσωπήσει στη μάχη για την ηγεσία. Λανσάροντας τη συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία, η πρώην υπουργός ανέβασε, παράλληλα, μια νέα ιστοσελίδα για τη συλλογή υπογραφών από τους υποστηρικτές της, όπου δημοσίευσε και την πολιτική διακήρυξή της για την προοδευτική ανασύνθεση, τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το «κυβερνών ΠΑΣΟΚ».

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκινά ανατρέχοντας στην προσωπική της διαδρομή ως αναφορά στην ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ υπέρ της κοινωνικής κινητικότητας και της μείωσης των ανισοτήτων, αντιπαραβάλλοντάς τη με τη σημερινή διαγενεακή ανισότητα. «Γι’ αυτό και κατεβαίνω υποψήφια για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σας καλώ στις κάλπες στις 6 Οκτωβρίου», λέει, «για κάθε 15χρονη Αννα, για τα παιδιά που έφυγαν από τη χώρα με την κρίση, για όσους αδυνατούν να ονειρευτούν, για όσους αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες, για όσους δημιουργούν και διεκδικούν». Περιγράφει, μάλιστα, τα χρόνια της κρίσης ως μια λοξοδρόμηση, λέγοντας πως «στον δρόμο οι Ελληνες χάσαμε το μέτρο και στη συνέχεια την αυτοκυριαρχία μας και μαζί την ελπίδα. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από σταυροδρόμια».

Ξεκαθαρίζει δε τη θέση της απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνοντας κάλεσμα «σε όλους εκείνους που πλήττονται και περιθωριοποιούνται από την αποτυχία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη και για όλους εμάς που βλέπουμε τις ανισότητες να μεγαλώνουν, ενώ ξέρουμε ότι μπορούμε καλύτερα». Μπροστά σε αυτές τις βολές, την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου κλήθηκε να σχολιάσει χθες και ο Πρωθυπουργός (Σκάι), ως ένα πρόσωπο που ο ίδιος την είχε προτείνει για τον ΟΟΣΑ, και από την πλευρά του αρκέστηκε να αναφέρει: «No comment, που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες. Κανένα σχόλιο».

Προτεραιότητα

Στο ίδιο πνεύμα, στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξής της απορρίπτει τις «συγκολλήσεις ετερόκλητων δυνάμεων», θέτοντας ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ έναντι των συνεργασιών του με άλλα κόμματα. Επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες, συμμαχίες και συνασπισμούς υπό τις συνθήκες και τους όρους ενός «μικρού, αποδυναμωμένου και συμπληρωματικού ΠΑΣΟΚ» είναι σοβαρό πολιτικό λάθος και αποτελεί ατζέντα αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης της ίδιας της πολιτικής ύπαρξης και προοπτικής του ΠΑΣΟΚ».

Οι πρώην και οι αντίπαλοι

Οπως έκανε γνωστό, τις προηγούμενες μέρες πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσής της, είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και με συνυποψηφίους της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Νίκο Ανδρουλάκη μίλησε την Παρασκευή το απόγευμα, για να του επιβεβαιώσει προσωπικά τις προθέσεις της. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει πει για όλους τους συνυποψηφίους του, δηλαδή ότι σε μια ανοιχτή διαδικασία όλες οι υποψηφιότητες είναι θεμιτές και θεωρεί ότι προσθέτουν.

Χθες το πρωί, ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέφυγε να κάνει μια έμμεση, αλλά σαφή αναφορά, τονίζοντας (Σκάι) πως «όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους απ’ τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης». Ζήτησε δε «όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζοντας ως έναν «ηθικό κανόνα» το να παραμείνουν όλοι ενεργά στρατευμένοι στο ΠΑΣΟΚ «όποιος κι αν κερδίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες».