Τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν ξαφνικά και προκαλούν κυματισμό στα ήρεμα νερά που επικρατούσαν επί μήνες στον νέο κύκλο ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Επιβεβαιώνοντας και την εικόνα που ανέμεναν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η Αγκυρα – στοχεύοντας τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια – επέλεξε να ανεβάσει την ένταση μόλις 48 ώρες πριν από τη μετάβαση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο.
Σε ακόμα μία προκλητική κίνηση, δε, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», η Τουρκία στέλνει από σήμερα και έως τις 5 Αυγούστου το ερευνητικό σκάφος «Akdeniz Arastirma-1» στη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει η κυπριακή ΑΟΖ και δυνητικά η ελληνική, με παράνομη NAVTEX. Το ερευνητικό σκάφος προβλέπεται να κινηθεί αυτό το διάστημα νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου, προσεγγίζοντας και τα θαλάσσια οικόπεδα που έχει χαράξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Κλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, δεν αποκλείεται να καταγραφεί και το Σάββατο στη νησί, στη «μαύρη επέτειο» του «Αττίλα», καθώς τον Ερντογάν θα συνοδεύσει μια αρμάδα 50 πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και το μίνι αεροπλανοφόρο «Anadolu».
Αήθης επίθεση
Για το σκηνικό έντασης, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας βρήκε ως αφορμή όσα είπε ο Νίκος Δένδιας την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο. Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Αμυνας για την εισβολή του 1974 και την παράνομη κατοχή φαίνεται πως ενόχλησαν την Αγκυρα. Και από την πλευρά της προχώρησε σε μια ασυνήθιστη επίθεση που μπορεί να εκληφθεί ως τουλάχιστον αήθης, καθώς, αφού χαρακτηρίζει τη δήλωση του έλληνα υπουργού «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική», φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως χάρη στην τουρκική εισβολή και κατοχή δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, ενώ ένα ακόμα αποτέλεσμά της, όπως λέει, ήταν ότι ανατράπηκε το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.
Προσπαθώντας δε να διχάσει την ελληνική κυβέρνηση καταλήγει ως εξής: «Καλούμε τον έλληνα υπουργό Αμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».
Η δήλωση που προκάλεσε την τουρκική αντίδραση ήταν η καταδίκη εκ μέρους του Νίκου Δένδια της τουρκικής φιέστας που ετοιμάζεται στα Κατεχόμενα «και της βέβηλης, παράνομης παρουσίας επί μισόν αιώνα του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο». Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί μεθαύριο από τη Λευκωσία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η απάντηση της Αθήνας
Σκληρή και συνάμα σκωπτική ήταν η απάντηση του ελληνικού «Πενταγώνου»: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να “ευχαριστήσει” τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις “υπηρεσίες” τους στην προάσπιση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάλυψε απόλυτα τον υπουργό Αμυνας λέγοντας (Talk Radio) μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν βλέπω καμία υπονόμευση και δεν υπάρχει και κανένα απολύτως θέμα έκφρασης διαφορετικών θέσεων. Η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Διατυπώνεται από το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, αλλά νομίζω και από το σύνολο των ελλήνων πολιτών. Θα τη διατυπώσει και ο Πρωθυπουργός σε μια ιστορικής σημασίας ομιλία του το Σάββατο στην Κύπρο».