Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να πάρετε «διαζύγιο ύπνου» από το έτερον ήμισυ μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας, αλλά το διαδίκτυο δεν πείθεται.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM), ένα επιβλητικό 29% των κατοίκων των ΗΠΑ επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά από τους συντρόφους τους.

Αυτή η πρακτική ευεξίας έχει ονομαστεί «διαζύγιο ύπνου» και προτιμάται ιδιαίτερα από τους millennials (οι γεννημένοι από το 1982 και μετά).

Έρευνα για το «διαζύγιο ύπνου»

Η έκθεση για το 2023 συντάχθηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα της AASM σε 2.005 ενήλικες, με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι είτε περιστασιακά είτε σταθερά κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια.

Είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν οι μισοί (43%) από τους millennials επέλεξαν να κοιμηθούν σε άλλο δωμάτιο για να φιλοξενήσουν τον σύντροφό τους στο κρεβάτι, ενώ το 33% της γενιάς X (οι γονείς των millennials) θα έκανε το ίδιο.

Οι baby boomers (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964) ,ήταν λιγότερο πιθανό να πάρουν «διαζύγιο ύπνου» από τους συντρόφους τους, με μόνο το 22% να ισχυρίζεται ότι θα κοιμόταν κάπου αλλού.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα έκαναν το ίδιο.

Τι λένε οι επιστήμονες

Μιλώντας για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η Δρ Seema Khosla, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος της AASM, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και όσοι στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να τσακωθούν με τους συντρόφους τους».

«Μπορεί να υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια προς το άτομο που προκαλεί τη διαταραχή του ύπνου, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις» τονίζει.

«Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά για τη συνολική τους ευεξία» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον επινοημένο όρο «διαζύγιο ύπνου», η Khosla εξήγησε ότι σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους.

Προειδοποιήσεις

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν το δυνατό ροχαλητό ήταν ένας παράγοντας στο «διαζύγιο ύπνου», τότε ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

«Εάν είναι το δυνατό ροχαλητό του ενός συντρόφου που οδηγεί σε χωριστούς χώρους ύπνου, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνετε τον εν λόγω σύντροφο να μιλήσει σε έναν γιατρό για την αποφρακτική άπνοια ύπνου», εξήγησαν. «Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που μπορεί να ροχαλίζουν».

Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά και αρχίζει επανειλημμένα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι της διαταραχής, αλλά όλοι έχουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν: δυνατό ροχαλητό, πρωινούς πονοκεφάλους, αϋπνία, ευερεθιστότητα και δυσκολία στην προσοχή ενώ είστε ξύπνιοι.