Τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης στρέφουν οι εταιρείες διύλισης, που αντιδρούν για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν σχετίζεται με την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ενέργειας για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Αύγουστο, αν και προσομοιάζει σε αυτό. Αυτή η έκτακτη εισφορά του 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο προκειμένου να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος σε συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης

Στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Motor Oil, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Τζαννετάκης, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου είπε: «Πρόκειται για υπερφορολόγηση των κερδών μας». Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Motor Oil τόνισε ότι τα αυξημένα κέρδη της εταιρείας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή συγκυρία των τελευταίων δύο ετών. Επιπλέον, επισήμανε πως μόλις το 19%-24% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά την εγχώρια αγορά, με το υπόλοιπο ποσοστό να εξάγεται σε άλλες χώρες: «Είμαστε μια διεθνοποιημένη εταιρεία. Ενα διυλιστήριο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας».

Οι επενδύσεις

Ο Πέτρος Τζανεττάκης πρόσθεσε: «Η Motor Oil όλα αυτά τα χρόνια έκανε επενδύσεις. Από το 2019 έως το 2022 πραγματοποιήσαμε επενδύσεις 682 εκατ. ευρώ μόνο στο διυλιστήριο, κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του. Εάν προσθέσουμε και τις επενδύσεις μόνο στο διυλιστήριο το 2023, αυτά γίνονται 890 εκατομμύρια. Γιατί λοιπόν η Motor Oil πάει καλά; Γιατί εξάγει, εκμεταλλεύεται τη διεθνή συγκυρία και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όταν τα περισσότερα διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν πάψει να επενδύουν και αφήνονται να μαραζώνουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) Ανδρέας Σιάμισιης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έτερη εταιρεία διύλισης, HellenIQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στα τέλη Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης είχε χαρακτηρίσει «λάθος» την ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των «υπερκερδών» και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις υπερκέρδος όταν κάνεις σύγκριση με τη βάση της χρονιάς της COVID-19 και επιπροσθέτως δεν ακολουθούμε πρακτικές τιμολόγησης παραπάνω από όσο πρέπει». Οσον αφορά την κυβερνητική πολιτική, είχε κρατήσει αποστάσεις, λέγοντας πως “δεν μπορώ να σχολιάσω την κυβερνητική πολιτική”».

«Πράσινο φως» για την εξαγορά της Ηλέκτωρ

Κεντρικό θέμα συζήτησης της έκτακτης ΓΣ της Motor Oil ήταν η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων Ηλέκτωρ από την Ελλάκτωρ, μέσω της θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, Manetial Limited. Οι μέτοχοι της Motor Oil ενέκριναν τη συμφωνία, με την οποία η Motor Oil αποκτά το 94,44% των μετοχών της Ηλέκτωρ έναντι τιμήματος περίπου 115 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Γιώργος Τριανταφύλλου είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούμε επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους αναφορικά με το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας. Η Motor Oil θέλει να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει αυτούς τους στόχους.