Στο παρά πέντε και με… νυχτερινή απόφαση, κοινώς με ξαφνική υποχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό, θέλησε το Μέγαρο Μαξίμου να αποφύγει μια (νέα) θερινή εσωκομματική αναταραχή, η οποία θα ξεκινούσε από τη Βουλή αλλά θα σήκωνε και έξω από τους διαδρόμους της αμήχανες για το πρωθυπουργικό γραφείο συζητήσεις.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσύρει αργά το βράδυ της Τρίτης την επιλογή της καθηγήτριας Νομικής Κατερίνας Φουντεδάκη ως υποψήφιας προέδρου στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κρύβει παρασκήνιο και γαλάζιους ψιθύρους, που συνεχίζονται σχετικά με τον («κακό» όπως λένε ορισμένοι γαλάζιοι) χειρισμό του θέματος.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έτσι κι αλλιώς διανύει μέρες αξιολόγησης βιογραφικών, ενόψει παρέμβασής του σε πρόσωπα και ρόλους στο κράτος (στις γενικές γραμματείες των υπουργείων για αρχή) καταλήγει άμεσα σε νέα πρόταση – από τον χώρο της Ιατρικής, κατά πληροφορίες – για την προεδρία της Αρχής.
Η προοπτική διορισμού της καθηγήτριας Φουντεδάκη, εκ των συνδιαμορφωτών του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, πυροδότησε γαλάζιες επιφυλάξεις για το «μήνυμα», όπως υποστηρίζουν οι αντιδρώντες, που θα έστελνε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής είχαν από το Σαββατοκύριακο την πρόσκληση για τη συνεδρίαση (και το περιεχόμενο αυτής), όμως το Μαξίμου διαπίστωσε μάλλον την τελευταία στιγμή την προοπτική να ηλεκτριστεί το κλίμα.
Ο υφυπουργός Γιώργος Μυλωνάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης ήρθαν αντιμέτωποι (και) με αιτήματα βουλευτών για αντικατάστασή τους, προκειμένου να μην αποτυπωθεί με καταψήφιση ένα «αντάρτικο» στην κυβερνητική επιλογή.
Στην επιτροπή συμμετέχουν 14 γαλάζιοι και οι επτά είτε καταψήφισαν τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια (Στυλιανίδης, Μπαραλιάκος) είτε απείχαν (Ανδριανός, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Πέτσας, Πλεύρης).
Πάντως δεν είχαν όλοι ίδια προσέγγιση στην υποψηφιότητα Φουντεδάκη: κάποιος διεμήνυσε καθαρά στο Μαξίμου ότι θέλει να αντικατασταθεί, άλλος ζήτησε να υπάρξει δήλωση από την υποψήφια πρόεδρο ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν θα αφορά ομόφυλα ζευγάρια.
Κυβερνητική πηγή σχολίαζε ότι ο Μητσοτάκης «αποφάσισε να ακούσει τους βουλευτές του», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν τρέφει εκτίμηση ο ίδιος και οι βουλευτές του για την επιστημονική κατάρτιση» της Φουντεδάκη.
Εκείνη από την πλευρά της εμφανίζεται ενοχλημένη από τη γαλάζια «μουρμούρα», διακρίνοντας «ένα είδος ρεβανσισμού» (NB Daily). Η ίδια είχε επαφές με βουλευτές τον περασμένο Ιανουάριο στα «σεμινάρια» της Πειραιώς για τον νόμο, το 2021 συμμετείχε στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, είχε αναλάβει αναπληρώτρια πρόεδρος της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Στη ματαιωθείσα συνεδρίαση θα εγκρινόταν επίσης ο διορισμός δύο καθηγητών Μαιευτικής – Γυναικολογίας στις θέσεις αντιπροέδρου και αναπληρωτή αντιπροέδρου: του Βασίλη Ταρλατζή (στους βουλευτές της ΝΔ είχε προβληθεί τον Ιανουάριο ενημερωτικό σημείωμά του για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών) και του Γιώργου Πάντου, που είναι μέλος της Αρχής.
Με αλλαγές στη ΔΕΘ
Οι μικρότερες δυνατές αναταράξεις επιδιώκονται και με τις αναμενόμενες αλλαγές στις γραμματείες των υπουργείων.
Στόχος του Μητσοτάκη, να βρεθεί τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ με «ανασχηματισμένη» την ευρύτερη κυβερνητική λειτουργία ενώ επιδιώκει και παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ που αφορούν την καθημερινότητα και άλλους εποπτευόμενους από τα υπουργεία φορείς – στα διοικητικά συμβούλιά τους συγκεκριμένα.
Ο ίδιος άλλωστε έχει δεσμευθεί στους βουλευτές του – με τους οποίους θα ξεκινήσει κλειστές συναντήσεις ανά 10άδες ή 20άδες – για αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στον άξονα κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στο επίκεντρο είναι τα υπουργεία Οικογένειας με πιθανές δύο αποχωρήσεις (Ζέφη Δημαδάμα, Μαρίνα Στέφου), Εργασίας με αποχωρήσεις (πιθανώς η Αννα Στρατινάκη) και μετακινήσεις και τα Υγείας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δεν αποκλείονται δομικές αλλαγές.