Σαν να μην έφτανε ο καύσωνας που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας με 35άρια εμποδίζοντας τον οργανισμό μας να ανακάμψει, «ανοίγεται μπροστά μας κι ένας νέος κίνδυνος που ακούει στο όνομα θερμική αστάθεια, θερμικές καταιγίδες», όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Έτσι, φαίνεται ότι τις απογευματινές ώρες θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες, ιδιαίτερα προς τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι κεραυνοί μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. «Πολλή ζέστη κάτω χαμηλά, η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει, έτσι οι κεραυνοί είναι δυνατόν να ξεκινήσουν μία πυρκαγιά που σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί».

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάντως, επιμένουν ιδιαίτερα προς τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Ο υδράργυρος θα ξεπερνά και σήμερα τους 40°C  σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικά στην Πελοπόννησο που «βράζει», η θερμοκρασία θα κυμανθεί και σήμερα στους 40°C – 42°C. Δεν πρέπει μάλιστα να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα με τον παρατεταμένο καύσωνα είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν προσθετικά ως προς την επίδραση που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Προσεχώς καλύτερα

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Μαρουσάκη, από την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας και ο μήνας να κλείσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες δίνοντας τέλος στον παρατεταμένο καύσωνα αυτής της περιόδου.

Η αστάθεια θα συνεχιστεί τις απογευματινές ώρες προς την Κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, όπου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουν μία πιο ψυχρή αέρια μάζα και θα δώσουν επικίδυνες καταιγίδες.

Όπως είπε αυτά τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από ορεινές περιοχές το απόγευμα, προς το βράδυ όμως θα μετατοπιστούν προς παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα πιθανότατα να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως το απόγευμα θα έχουμε καταιγίδες γύρω από το νομό στα ορεινά, και αργότερα οι καταιγίδες θα «κατέβουν» και προς τις θαλάσσιες και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον από τα επίπεδα του έντονου καύσωνα, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας την βλέπουμε και στο σχετικό γραφικό που ανήρτησε ο Σάκης Αρναούτογλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως πάντα, στο γραφικό για τη μέση μέγιστη θερμοκρασία έως την ερχόμενη Πέμπτη διευκρινίζεται ότι οι αναγραφόμενες θερμοκρασίες μπορεί να αποκλίνουν 3 – 6 βαθμούς αναλόγως αν κάποιος βρίσκεται σε ορεινές ή παραθαλάσσιες περιοχές.