Σταθερά στο ραντεβού τους με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας θα είναι για ένα ακόμα καλοκαίρι τα Αισχύλεια, ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Από τις 30 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου, τα φώτα στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο θα ανάψουν και πάλι για να φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και προτάσεις πολιτισμού που αναδεικνύουν τη σύγχρονη έκφραση και δημιουργία. Στην 49η χρονιά της, η διοργάνωση που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της πόλης που ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την περασμένη χρονιά, φιλοξενεί γνωστούς καλλιτέχνες και κάποιες από τις δημοφιλέστερες φετινές θερινές παραγωγές, σε «εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικές» όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Τσαφαράς, αντιδήμαρχος Ελευσίνας και επικεφαλής του φεστιβάλ κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός του. Συμμετοχή στα Αισχύλεια θα έχει για μία ακόμα χρονιά η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με σκοπό «να αναδείξει τη δημιουργικότητα αυτής της πόλης», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου Νικόλαος Βιλλιώτης.

Αυλαία

Η αυλαία του φετινού φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, παραδοσιακά από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με τη συναυλία του πιανίστα και συνθέτη Σταύρου Λάντσια «Ο δικός μου Ενιο Μορικόνε», συνοδευόμενος από το κουαρτέτο του.

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα συνεχίζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο, όπου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη και Αργύρη Πανταζάρα. Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου τον λόγο έχουν οι Usurum & Lamda, δύο από τις πιο αντιπροσωπευτικές μπάντες της νέας μουσικής σκηνής. Δύο βραδιές οι οποίες εντάσσονται στην ενότητα «Το φεστιβάλ συστήνει».

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, η σκηνή ανήκει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τον ρόλο του Χρεμύλου υποδύεται ο Μάνος Βακούσης ενώ στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η ιστορικός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

Δημιουργοί της πόλης

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου τον λόγο έχει η ευφάνταστη εκδήλωση «Τα παιδιά της Ελευσίνας παίζουν ακόμη βόλους», με σκοπό την προβολή δημιουργών της πόλης. Μουσική συναυλία στην οποία συμμετέχουν ελευσίνιοι μουσικοί από όλα τα είδη μουσικής, από κλασική, έντεχνη, ροκ, παραδοσιακή, λαϊκή, ως ραπ και τέκνο. Με παράλληλη προβολή από μικρά φιλμάκια που τη σκηνοθεσία και το μοντάζ επιμελούνται ελευσίνιοι σκηνοθέτες, όπως και κείμενα συνδετικά επίσης με την επιμέλεια ελευσίνιων συγγραφέων. Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, έρχεται η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη «Ηρακλής Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Στον θίασο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου και Αννα Καλαϊτζίδου. Αφιερωμένη στα παιδιά αλλά και σε όσους αισθάνονται παιδιά είναι η διασκευή του σαιξπηρικού «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Στους κεντρικούς ρόλους συναντάμε την Αγγελική Λάμπρη και τον Στέλιο Πετράκη.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Θεατρικά συνεχίζει το φεστιβάλ την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Ο σατιρικός λόγος του μεγάλου δημιουργού ζωντανεύει με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρή Ρωμανίδη και Νίκο Γκέλια μεταξύ άλλων. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου έρχεται στην Ελευσίνα με τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Εξι δεκαετίες μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο αναβιώνει με τους Λυδία Κονιόρδου, Γιάννη Τσορτέκη, Ακη Σακελλαρίου, Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου.

Συναυλίες, προβολές

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται μια συναυλία – πολιτική θέση. Πρόκειται για «Το τοπικό είναι παγκόσμιο, το συλλογικό η μόνη αντεξουσία» που ετοίμασαν οι Χαΐνηδες με την κολεκτίβα Social Waste με ρυθμούς, ηχοχρώματα και όργανα της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί πιο mainstream μουσική βραδιά με την Ελεονώρα Ζουγανέλη να καλεί το κοινό να βαδίσουν μαζί της «Σε άλλα μονοπάτια».

Το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2024 ολοκληρώνεται με τις καθιερωμένες κινηματογραφικές προβολές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 23 έως 26 Σεπτεμβρίου στο θερινό σινεμά στην παραλία της Ελευσίνας. Εκεί, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ταινίες «Πίσω από τις θυμωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (23/9), τη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα (24/9) και το «Πολύδροσο» του Παντελή Βούλγαρη (26/9). Ακόμα, θα προβληθούν τα βραβευμένα φιλμ από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (25/9).