Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οι περισσότεροι δεν είχαν καν ακουστά την CrowdStrike. Όταν όμως οι πτήσεις άρχισαν να ακυρώνονται, οι χειρουργικές επεμβάσεις να αναβάλλονται και τα τηλεοπτικά κανάλια να μαυρίζουν, το όνομα έγινε η είδηση της ημέρας στο Διαδίκτυο.

Η CrowdStrike, η οποία ιδρύθηκε το 2011 με έδρα το Όστιν του Τέξας, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας με περίπου 24.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, από μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Το παγκόσμιο «μπλακάουτ» σε υπηρεσίες που βασίζονται σε υπολογιστές Windows προκλήθηκε από σφάλμα σε ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike, ανακοίνωσε μέσω Χ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζορτζ Τσερτς.

Το πρόβλημα αφορά το λογισμικό Falcon Sensor της CrowdStrike, σχεδιασμένο να προστατεύει αρχεία που αποθηκεύονται στο νέφος.

Ο Τσερτς διευκρίνισε ότι το μπλακάουτ δεν οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση και δεν επηρέασε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Επηρέασε πάντως τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Microsoft, όπως το νέφος Αzure και τις εφαρμογές του Microsoft 365.

Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές στο Διαδίκτυο, οι υπολογιστές που επηρεάστηκαν κράσαραν και εμφάνισαν τη λεγόμενη «μπλε οθόνη του θανάτου». Η εταιρεία ζήτησε από τους πελάτες της να επανεκκινήσουν τα συστήματά τους και να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών, μια διαδικασία που αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Όπως άλλα προϊόντα κυβερνοασφάλειας, το λογισμικό της CrowdStrike –το οποίο χρησιμοποιούν τουλάχιστον οι μισές εταιρείες του Fortune 500- απαιτεί βαθιά πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν προβλήματα μπορούν να έχουν εκτεταμένες παρενέργειες, ακόμα και να αχρηστεύσουν τον υπολογιστή.

Γιατί είναι περισσότερο γνωστή η CrowdStrike

Εκτός από τις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας που προσφέρει, η CrowdStrike αναλαμβάνει επίσης τη διερεύνηση κυβερνοεπιθέσεων για κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, αναφέρει το CNN, η εταιρεία παρακολουθεί τους χάκερ Βόρειας Κορέας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Είχε αναλάβει επίσης τη διερεύνηση της μεγάλης κυβερνοεπίθεσης εναντίον της Sony Pictures το 2014, η οποία αποδόθηκε σε χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας, ως αντίποινα για ταινία που διακωμωδούσε το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο η CrowdStrike είναι περισσότερο γνωστή για τη διερεύνηση της ρωσικής κυβερνοεπίθεση στο δίκτυο της Εθνικής Επιτροπής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Η εταιρεία είχε σημάνει πρώτη τον συναγερμό για ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, προειδοποίηση που αργότερα επιβεβαιώθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.